IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В неделя Китай прави първа стъпка към либерализация

Зоната в Шанхай ще прокара пътя към следващия кръг на финансови и икономически реформи, смята експерт

15:20 | 26.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tук ще започне да се строи новата свободна икономическа зона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Tук ще започне да се строи новата свободна икономическа зона. Снимка: Ройтерс

Китай е на път да направи първата съществена крачка към либерализиране на финансовата си система и предоставянето на по-големи граждански права с изграждащата се Зона за свободна търговия в Шанхай. Точно там  ще се проведе и първият експеримент със свободния пазар за валутна търговия в Китай.

Говори се още, че в зоната Facebook и Twitter ще бъдат разрешени. Иначе достъпът до двете социални мрежи е забранен в Китай от 2009 година.  Това е област, която е съставна част от по-мащабните реформи, които трябва да прокара премиерът на страната Ли Къциян. В зоната ще функционира свободен пазар за обмен на валута, както и либерализирани лихвени проценти с предлагането на нови финансови продукти, съобщиха местните медии.

Първата копка на зоната за свободна търговия ще бъде направена в неделя. Анализатори твърдят, че това е важна стъпка в областта на финансовите реформи, готвени от официален Пекин. Работници вече павираха и боядисаха парапетите около района, простиращ се на 30 квадратни километра.

Су Бин е професор по икономика и финанси в China Europe International Business School. Той следи с интерес развитието на проекта за изграждане на зоната. Според него по този начин Китай отправя послание към международната общност.

„Присъединяването на Китай към Транстихоокеанското партньорство ще е равнозначно на повторно причисляване към СТО“, коментира професор Су Бин. „Това би било изключително важно. Сегашните условия обаче не ни позволяват да се случи това. Трябва да проведем някои тестове. От международна гледна точка Зоната за свободна търговия в Китай полага основите на пътя пред Китай за присъединяването му към тази нова международна икономическа група“.

Китай и днес разполага с множество специални икономически зони, пръснати по източните и северни брегове. Създаването им е с цел да привличат чуждите инвестиции с частичното отваряне на местния пазар в началото на 80-те години.

Преди това Китай прекара в десетилетия на изолация. Бившият номер едно в Китай - Дън Сяопин и архитект на политиката за реформи и отваряне, преобразила Китай във „Фабриката на света“, откри първата зона в Шъндзън, точно срещу Хонконг, в края на 1979 година. Су вижда в шанхайската зона сигнал, че Ли продължава по стъпките на Дън.

„Смятам, че премиерът Ли Къциян е събрал в себе си тази мъдрост от Дън Сяопин,“ отбеляза Су Бин.

Той е на мнение, че Шанхай предлага най-добрите условия за провеждане на експерименти по пътя към следващия кръг на финансови и икономически реформи. В речта си на инагурацията в Пекин през март Ли каза, че страната трябва да даде тласък на реформите  въпреки натиска за задържане на процеса.

Вижте още в материала на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
БравоС !! :)))Сега остава да улучи и посоката :)))))))))))))))- ако преди това , либерализацията по останалия свят , не догони китайската...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още