IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинационният „цар“ на Япония отправи заявка за лидерския пост на ЛДП

Таро Кано смекчи тона относно енергетиката с идеята да спечели одобрението на своите съпартийци, акцентирайки върху увеличението на ВЕИ капацитета

16:36 | 10.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Таро Коно, министър на административната реформа в Япония, обяви в петък кандидатурата си за лидерската позиция в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП). По този начин Коно се присъединява към другите двама претенденти за наследник на премиера Йошихиде Суга – бившият вътрешен министър Санае Такаичи и бившият външен министър Фумио Кишида, съобщава Nikkei Asia Review.

Коно отговаря и за ваксинационната кампания в Япония срещу коронавируса.

Подчертавайки, че е принадлежал към ЛДП през цялата си политическа кариера, той заяви пред журналисти, че „консерватизмът е нещо, което е щедро, умерено и топло“. 

Обявявайки, че се присъединява към надпреварата за лидерския пост в ЛДП, Коно добави, че японската култура е изградена върху императорското семейство и японския език. „Мисля, че консерватизмът означава винаги да добавяш нещо ново“ към тези традиции.

За да спечели подкрепата от своите колеги в партията, Коно смекчи тона относно някои свои твърди виждания, като ядрената енергия, които противоречат на дългогодишната политика на консерваторите.

Тази седмица Коно посочи пред медиите, че "възобновяването на експлоатацията на атомните електроцентрали, (като се има предвид, че) е потвърдено, че са безопасни, ще бъде необходимо, тъй като ние се стремим към въглеродна неутралност. Ядрената енергия ще изчезне някой ден, но не искам аз да съм човекът, който ще каже „стоп" утре или догодина“.

След ядрената катастрофа в префектура Фукушима през 2011 г. страната повиши мерките за безопасност за атомните електроцентрали, с което създаде препятствия пред съоръженията да продължат да работят заради по-строгите изисквания.

Коно подчерта, че увеличаването на капацитета на възобновяемата енергия ще бъде енергиен приоритет на страната.

Мнението на Коно относно матрилинейните императори също се различава от това на консервативните кандидати. Докато императорите на Япония винаги са били мъже, има дискусии за това кой може да наследи настоящия император, който има една-единствена дъщеря.

Фумио Кишида, друг кандидат в надпреварата за ръководната длъжност в ЛДП, се обяви против наследниците от женски пол. Коно заяви през 2020 г., че предпочита патрилинейни наследници, но ситуация, при която дъщеря може да замени император, е възможна, когато няма син наследник.

В сряда Коно посочи, че подкрепя текущите дискусии от правителствената експертна група, която предлага да се позволи на жените от императорското семейство да останат в императорското домакинство дори след като се оженят.

Панелът не е постигнал споразумение по отношение на императорите от женски пол. „Нямам нищо против да оценя резултата от дискусията", добавя Коно.

Санае Такаичи, бивш министър на вътрешните работи и твърд националист, също обяви, че се присъединява към вота за нов лидер на ЛДП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още