IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван И: Китай търси единствено световна хармония

Китайският министър на външните работи отхвърли твърденията, че страната му краде американски технологии

22:06 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Китайският министър на външните работи Ван И, Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският министър на външните работи Ван И, Снимка: Ройтерс

Китай търси единствено световна хармония, заяви министърът на външните работи и ръководител на китайската дипломация Ван И, като добави, че страната му не цели да измести САЩ на световната търговска сцена и всички опасения около този въпрос са неоснователни.

В реч пред Съвета за международни отношения в Ню Йорк Ван И каза, че Китай не цели да се превърне в хегемон, както твърдят редица американски анализатори. 

„Това е фалшива прогноза, която може да се окаже изключително вредна за американските интереси и бъдещето на САЩ“, заяви първият дипломат на Китай, цитиран от БТА.

Той увери, че „няма причини за паника“ заради търканията между Пекин и Вашингтон и че трудностите могат да бъдат преодолени.

През последните години Китай значително разшири присъствието си по света, най-вече в Африка. Пекин също така разширява влиянието си и в пределите на Организацията на обединените нации (ООН) като включва все повече военни кадри в мирните операции и редовно увеличава финансовия си принос към световната организация.

Ван И отхвърли твърденията, че Китай краде технологии, разработени от чуждестранни компании.

„Искам да подчертая, че Китай не е копирал чуждестранни патенти и няма да копира такива“, увери той.

Неизяснени обаче остават въпросите около териториалните претенции за Югоизточна Азия, където Китай среща опозицията на Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините, които също претендират за части от Южнокитайското море, богато на нефтени и газови залежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още