Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Високата задлъжнялост в Китай ще затрудни избягването на евентуална криза

Общата задължнялост на втората по големина световна икономика ще достигне 327% от БВП през 2022 г., което е двойно повече от нивата през 2008 г.

Високата задлъжнялост в Китай ще затрудни избягването на евентуална криза

Снимка: Архив Ройтерс

Задлъжнялостта на Китай ще се повиши през следващите пет години, което значително понижава шансовете на страната да избегне финансова криза, предупреждават икономистите от Bloomberg Economics Филдинг Чен и Том Орлик.

Те изчисляват, че общата задължнялост на втората по големина световна икономика ще достигне 327% от БВП през 2022 г., което е двойно повече от нивата през 2008 г. Това ще постави Китай сред най-задлъжнелите държави в света.

„Ускореният икономически растеж и високите нива на задлъжнялост вече поставят Китай в опасна зона при евентуална финансова криза“, пише в доклада на Bloomberg Economics.

“Добавяйки дълг, равен на близо 70% от БВП през следващите 5 години, няма да означава, че кризата е неизбежна, но значително ще намали шансовете за избягване на криза”, предупреждават икономистите.

Още по темата

Управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, който скоро ще се пенсионира, неотдавна предупреди за рисковете от задлъжнялостта на компаниите и на домакинствата. По думите му корпоративното кредитиране е много високо, а страната трябва да се пази от излишен оптимизъм, който да доведе до рязък спад в цените на активите.

Изчисленията на Bloomberg се основават на нов модел, който включва умерено забавяне на ръста, продължаващо ребалансиране на икономиката с акцент върху услугите, понижаване на зависимостта на ръста от кредитирането и продължаващо отписване на големи лоши кредити.

Очаква се икономическата експанзия в Китай да се забави от 6,7% през 2016 г. до 5,8% през 2022 г.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Неяснотата за стимулите в САЩ обърка азиатските борси