Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Внася ли Китай нелегално петрол от Иран и Венецуела?

Трансферът на суров петрол от кораб на кораб в открито море кара анализаторите да смятат, че азиатската страна внася ресурс от дестинации, засегнати от американските санкции

Внася ли Китай нелегално петрол от Иран и Венецуела?

Снимка: Ройтерс

Китайският внос на петрол от трансфери от кораб към кораб се повишава в рамките на миналия месец, тъй като доставките от някои традиционни дестинации бяха блокирани от агресивната търговска и външна политика на Белия дом, съобщава Bloomberg  

Още по темата

Около 910 хил. тона суров петрол, три пъти повече, отколкото е регистрирано през август, е бил разтоварен в китайските пристанища, след като е бил прехвърлен в Южнокитайско море, сочат данни за проследяване на танкерите, събрани от Bloomberg. Не е ясно откъде идва този петрол, но преместването му от един кораб на друг в открити води е често срещан начин за прикриване на произхода на товарите.

Най-големият вносител на суров петрол в света се бори да замени загубените количества от Иран и Венецуела, които бяха засегнати от санкциите на Вашингтон през тази година. Доставките от САЩ също спаднаха значително през миналия месец, след като Пекин наложи мита върху американския петрол. Междувременно пратките от Малайзия почти се утроиха.

„Считам, че е много вероятно тези обеми, прехвърляни от кораб на кораб, да са ирански или венецуелски петрол“, смята Михал Майдан, директор на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Вносът от Малайзия нараства до 1,385 млн. тона през миналия месец, което превръща страната в седмия по големина доставчик на Китай, изкачвайки се от 16-о място през август. Голяма част от този петрол е пренесен и в морето в пролива Малака, обичайно място за обмен на товари. Малайзийското вътрешно производство е ограничено, така че вероятно увеличените обеми идват от други страни и се смесват в страната от Югоизточна Азия, посочва Лю Юнтао, анализатор в Energy Aspects Ltd.

Китайският внос от САЩ се сви със 76% до 420 хил. т през септември спрямо август. Пратките от Венецуела се понижиха с 55% до 570 хил. т. Интересно е да се отбележи, че товарите от Иран всъщност нарастват с 82% до 520 хил. т, което обаче е доста под 3,04-те милиона тона, внесени през април, преди активирането на американските санкции.

Част от петрола, идващ от Малайзия, може да бъде е от Венецуела, според проучване на аналитичната компания Vortexa.

„Наблюдавахме увеличение на трансфера от кораб на кораб на венецуелски петрол близо до крайбрежието на Малайзия през последните месеци, насочени към Китай“, заяви Серена Хуан, старши анализатор във Vortexa. „Тежкият суров петрол от Венецуела е част от основния ресурс на китайските независими рафинерии, като директният износ на суровия продукт е възпрепятстван от американските санкции“, подчертава тя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

9
 
2
 
5
zelka007 до: vankata89
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
ами то никой не забранява нищо извън хамериканската юрисдикция :))) ...

във венецуела специално на санкции подлежат 150 държавни компании - което означава , че не могат да притежават хамерикански активи (имоти, ценни книжа, банкови влогове и сметки и се забранява издаване на визи за уса на целите им управителни тела) . и на хамерикански фирми е забранено да търгуват с тези компании . нещо забранително да виждаш да търгуват с който си поискат по света ?

във венецуела специално на санкции подлежат 718 физически лица - което означава , че не могат да притежават хамерикански активи (имоти, ценни книжа, банкови влогове и сметки и се забранява издаване на визи за уса на тези лица) . нещо забранително да виждаш да притежават където си искат по света каквото си посикат ?

това е ... нищо друго ... а защо китайците се крият и преточват тайно петрол не знам , ако им беше чиста работата сигурно щяха да си го точат директно с китайски кораби от там ... но не го правят ! трябва да питаш китайците защо не искат официално да търгуват с венецуелски и ирански фирми ...

и защо се опищава света за санкции като това засяга само 718 лица и 150 компаний не знам , ама на ... вдигат вой до небето санкционираните . а нищо не им е забранено реално , само дето не могат да ходят в уса и да продават и купуват от там :)))
2
 
0
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Схемата е следната: взимат ембаргов претолец на безценица /както казва докторът: "Болен се е.е на легло"/,после от него произвеждат продукти, които след това продават с прилична печалба на Чичо Сам и така му еректи.рат дефицита. Чичо Сам си премества дефицита в другия крачол, пуска принтера, напечатва някой зелен W=C лист, с неговия лик и ги праща към китаеца. Е кой печели от цялата работа? За чичо Сам стоката, за китаеца вносна Емека, а за ембарговците клечките за ориз. ;))
2
 
8
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
И аз не виждам проблем китайците да търгуват с тези държави САЩ не са света както и София и не е България :). Защо целия свят трябва да се съобразява със САЩ. А иначе Мадуро си е безпорен кух диктатор който трябва да се махне, а Иран са откачени мюсюлмани като саюзниците ни от Саудитска Арабия и двете мюсюлмански държави ги ненавиждам еднакво не съм расист :D.
10
 
29
 
2
преди 11 месеца
аз не видим никъде нещо да е споменато за "китайски санкции" следователно не виждам нищо нелегално. Сащови не са през 1991г. тепърва сядащ цар на престола, тя свърши тая, техните сакнции важат за техните васали, чайниците не влизат в тая група мисля също и Иранското ядрено споразумение е в сила, тва че Сашевци се отмятат е техен проблем не на чайниците. Отделно на ръка е за кво Венецуела има санкции, след като тя никой не е анексирала, нито ограбила кат Сашш нищо, просто не иска Сашевските компании да и цуцат ресурсите, тука също нищо нелегално не виждам в пейзажа, ако Тиквесторо вижда тва е само проблем на преписвачите не на реалността ....
3
 
14
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
....скоро време в списъка на " лошите" ще бъде добавен и Еквадор!

Още от Азия
Рекорден брой хонконгци искат британски отвъдморски паспорти