IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилна петъчна сесия и нови понижения за азиатските борси

Опасенията на инвеститорите около търговското напрежение между САЩ и Китай продължават да влияят негативно на пазарите в Азия

11:06 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последната сесия от седмицата се оказа волатилна за азиатските борси, като по-голямата част от тях приключиха с понижения, съобщава CNBC.

В Китай континенталният измерител Shanghai Composite отметна 0,19% от стойността си, завършвайки деня на ниво от 2598,58 пункта. 

Хонконгският показател Hang Seng продължи своята негативна серия, като отбеляза понижение от 201 пункта, или 0,81%, до 24 793 пункта.

В понеделник представител на Китайската централна банка заяви, че данъчните намаления в Китай през 2019 г. може да превишат еквивалента на 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

По-голямото от очакваното свиване на налозите е евентуален знак, че законодателите готвят нов кръг от данъчни съкращения за 2019 г.

На Токийската борса индексът на сините чипове Nikkei 225 също отчете спад с 0,40 на сто, или 84,13 пункта, до 21 184,60 пункта.

В Южна Корея местният бенчмарк Kospi се раздели с 1,75% от стойността си, приключвайки на ниво от 2027,15 пункта. Акциите на големия производител на чипове SK Hynix продължиха да поевтиняват с 0,93 на сто, като книжата на Samsung Electronics също изгубиха 0,73% от стойността си.

Проучване на Ройтерс показва, че Южна Корея вероятно ще отбележи икономически ръст от 0,7 на сто за третото тримесечие спрямо периода април-юни, благодарение на държавните стимули и положителните резултати при производителите на микропроцесори, които се очаква да компенсират слабото представяне на потребителския и жилищния сектор.

Австралийският показател ASX 200 се възстанови от загубите от първите часове на сесията, като завърши деня с минимален ръст от 0,02% до 5665,20 пункта. Компаниите от финансовия сектор отбелязаха спад с 0,27 на сто, като книжата на „голямата четворка“ поевтиняха съответно с 0,16% (ANZ), 0,12% (Commonwealth Bank), 0,1% (National Australia Bank) и 0,54% (Westpac).

азия азия

Пониженията следват възстановяването на щатските индекси в края на сесията от четвъртък, водени от положителните резултати на компаниите от технологичния сектор.

„По-високите производствени разходи, произтичащи от продължаващата търговска война вероятно ще навредят на корпоративната печалба и това допълнително ще повлияе на пазарните настроения“, смята Хуани Джу, икономист в Mizuho Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още