IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата в Китай поевтиняват, след като производителите подновиха работа

Фючърсите с доставка през май на борсата в Джънджоу отчетоха четвърта поредна сесия на понижение, отбелязвайки най-дългата подобна серия от октомври 2019 г.

10:33 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на въглищата в Китай започват отново да се понижават, след като местните миннодобивни дружества възобновиха производството си, облекчавайки притесненията около предлагането и търсенето, докато най-големият пазар в света се опитва да овладее огнището на коронавируса, посочва Bloomberg.

Фючърсите на борсата на Джънджоу поевтиняха в четири последователни дни, преобръщайки тенденцията на нарастване на цените в началото на месеца, която беше подпомогната от почивните дни около Китайската Нова година, транспортните ограничения и карантината, които попречиха на миннодобивните компании да възобновят работа.

На фона на призива на китайския енергиен регулатор въгледобивните дружества ускориха възобновяването на производството. Около две трети от националния капацитет се възобнови от четвъртък. Митническите служители също така ускоряват освобождаването на въглищата при вноса, за да осигурят достатъчно доставки. Сега вниманието се прехвърля към търсенето, като потреблението на електроцентралите се забавя особено видно, тъй като индустриалните крайни потребители продължават да се сблъскват с трудови и логистични ограничения.

"Пред нас са доказателствата, че доставките на въглища търпят подобрение, докато съществува по-голяма несигурност относно възстановяването на търсенето", посочва Фън Донбън, главен анализатор в China Coal Resource.

Фючърсите на въглища с доставка през май на стоковата борса на Джънджоу отчетоха четвърта поредна сесия на понижение в стойността си в понеделник, отбелязвайки най-дългата серия на понижение от октомври 2019 г.

В обедните часове на търговия в Джънджоу цената на въглищата се повиши с 0,1 на сто до 554 юана (79,21 долара) за тон, оставайки на най-ниското си ниво от 23 януари.

Въпреки че използването на въглища от производителите на енергия обикновено се покачва бързо след новогодишните празници, ръстът през тази година е незначителен или почти липсва. Дневната консумация на въглища на шестте основни крайбрежни компании за комунални услуги е била 388 000 тона в понеделник, с около 20% под нивата преди година, посочват от Китайската асоциация за транспорт и разпространение на въглища.

Изключително бавното завръщане на работниците към своята регулярна дейност след празничните дни ще окаже значително влияние върху различни отрасли, заявиха анализатори от BOCI Research Ltd. в бележка през миналата седмица, като намаляват перспективите си за търсене на енергия през 2020 г. Китайската консумация на електроенергия може до голяма степен да остане без промяна спрямо нивата от миналата година през първите три месеца на 2020 г., преди да се увеличи с около 5% в следващите тримесечия, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още