IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищните централи: главна причина за замърсяването на въздуха в Китай

В района Пекин-Тиендзин-Хъбей нивата на замърсяване надхвърлят 10 пъти определеното от Световната здравна организация равнище от 10 микрограма на кубичен метър

11:15 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Средните концентрации на фините прахови частици (PM2.5), които причиняват белодробни заболявания, са се повишили с 5,2 на сто през първите два месеца на тази година в Китай, съобщава Ройтерс, позовавайки се на предупреждение на местното министерство на екологията и околната среда. 

Средните национални стойности на PM2.5 достигат 61 микрограма на кубичен метър през януари и февруари, показват данните на министерството, което е анализирало показателите от 337 населени места, като само 83 от тях успяват да достигнат стандартите от 35 микрограма.

Нивата на PM2.5 в 28 града в района Пекин-Тиендзин-Хъбей се покачват с 24% през двумесечния период от същото време преди една година до средно 108 микрограма на кубичен метър, което е с 10 пъти повече от определените от Световната здравна организация 10 микрограма на кубичен метър.

В същото време нивата на частиците в 11 населени места в равнината Фънуей се покачват с 26,6 на сто до средно 119 микрограма на кубичен метър.

Основна причина за тези високи равнища на замърсяване, според министерството, е зимната дейност на въглищните топлофикационни централи в периода октомври 2018 - март 2019 г.

В провинциите Хъбей и Шанси, където са ситуирани осем от най-големите китайски градове, е създадена система за "наказание и възнаграждение", в която най-слабо представящите се райони са принудени да изплащат глоби на регионите, които са се представили най-добре по отношение на показателите на замърсяване на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още