Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Въглищните централи: главна причина за замърсяването на въздуха в Китай

В района Пекин-Тиендзин-Хъбей нивата на замърсяване надхвърлят 10 пъти определеното от Световната здравна организация равнище от 10 микрограма на кубичен метър

Въглищните централи: главна причина за замърсяването на въздуха в Китай

Снимка: Ройтерс

Средните концентрации на фините прахови частици (PM2.5), които причиняват белодробни заболявания, са се повишили с 5,2 на сто през първите два месеца на тази година в Китай, съобщава Ройтерс, позовавайки се на предупреждение на местното министерство на екологията и околната среда. 

Още по темата

Средните национални стойности на PM2.5 достигат 61 микрограма на кубичен метър през януари и февруари, показват данните на министерството, което е анализирало показателите от 337 населени места, като само 83 от тях успяват да достигнат стандартите от 35 микрограма.

Нивата на PM2.5 в 28 града в района Пекин-Тиендзин-Хъбей се покачват с 24% през двумесечния период от същото време преди една година до средно 108 микрограма на кубичен метър, което е с 10 пъти повече от определените от Световната здравна организация 10 микрограма на кубичен метър.

В същото време нивата на частиците в 11 населени места в равнината Фънуей се покачват с 26,6 на сто до средно 119 микрограма на кубичен метър.

Основна причина за тези високи равнища на замърсяване, според министерството, е зимната дейност на въглищните топлофикационни централи в периода октомври 2018 - март 2019 г.

В провинциите Хъбей и Шанси, където са ситуирани осем от най-големите китайски градове, е създадена система за "наказание и възнаграждение", в която най-слабо представящите се райони са принудени да изплащат глоби на регионите, които са се представили най-добре по отношение на показателите на замърсяване на въздуха.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Тръмп: Търговските преговори с Япония напредват