Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Външният министър на талибаните предупреди за масово изселване на бежанци

Блокирането на активите на страната ще изостри хуманитарната криза, посочва Амир Хан Мутаки в отворено писмо до Конгреса на САЩ

Външният министър на талибаните предупреди за масово изселване на бежанци

Снимка: Bloomberg LP

Висш дипломат на талибаните предупреждава за масово изселване на афганистански бежанци, ако САЩ продължават да блокират освобождаването на около 9 млрд. долара от активите на страната.

„Загрижени сме, че ако настоящата ситуация продължи, афганистанското правителство и народът ще се сблъскат с проблеми и ще се превърнат в причина за масова миграция в региона и по света“, коментира Амир Хан Мутаки, изпълняващ длъжността външен министър на талибаните, в отворено писмо до Конгреса на САЩ.

Това също ще изостри хуманитарната криза в страната, казва той, цитиран от Bloomberg.

Изявлението е направено малко преди Съветът за сигурност на ООН да проведе заседание за афганистанската криза. Икономиката на страната е разклатена, докато талибаните се борят да стабилизират финансите на Афганистан, а Световната програма по прехраната казва, че повече от половината от населението е изправено пред остра продоволствена несигурност.

Още по темата

Мутаки посочва още, че Афганистан сега е сигурен под ръководството на талибаните, не представлява заплаха за света и желае да се ангажира с положително сътрудничество.

Той призовава САЩ да инвестират в производствения, селскостопанския и минния сектор на страната.

САЩ блокираха активи на Афганистан поради опасения за продължаващите връзки на екстремистката групировка с тероризма, нарушения на човешките права и неуспех да се изгради приобщаващо правителство.

Около 5000 афганистанци всеки ден пресичат незаконно границата на страната в опит да преминат в Иран. От август насам в ислямската република са пристигнали 300 хил. души от Афганистан, според доклад на Норвежкия съвет за бежанците от 10 ноември.

Повече от 3 млн. афганистански бежанци вече са в Иран, а други 1,5 млн. души са в Пакистан.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
аллах разрешава ли да зимате пари от врагъ?имате там, пленено въоръжение за милярди. него ше го връщате ли, щот не сте го платили................ало, строителите на развития соцялизъм, що молите капа за помощ?

Още от Азия
Индексите в Азия загубиха инерция, преминавайки на червена територия