Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Въпреки международните възражения Иран продължава да обогатява уран

Втора каскада центрофуги за обогатяване до 60% заработи в страната

Въпреки международните възражения Иран продължава да обогатява уран

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Според доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ядреният регулатор към ООН Виена, Иран е постигнал напредък в обогатяването на уран. МААЕ обяви в понеделник, че страната произвежда уран с обогатяване до 20 процента. Това е третата стъпка в четириетапния план на Иран. Четвъртата стъпка включва направата на горивна плоча за реактор.

Още по темата

Технологията и познанията за направата могат да бъдат използвани за направата на ядрото на атомна бомба. Ислямската република отрича да има такива планове. „Иран няма нужда да произвежда уранов метал, който е пряко свързан с развитието на ядрените оръжия“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той призова Иран да "прекрати ядрената ескалация и да се върне към преговорите за пълно прилагане на ядрената сделка".

Иран стартира втора каскада от модерни центрофуги в ядреното съоръжение в Натанц, обогатявайки уран до 60%, съобщи пък във вторник Ройтерс, позовавайки се на доклада на Международната агенция за атомна енергия.

В допълнение към каскадата от 164 центрофуги IR-6 в Натанц Иран вече има втора каскада от 153 центрофуги IR-4. Това му позволява да произвежда повече оръжеен уран.

През миналия месец тогавашният ирански президент Хасан Рухани заяви, че капацитетът на страната му е достатъчен за обогатяване на уран до 90%. Преди това иранското ръководство заяви, че решението за обогатяване на уран до 60% е взето в отговор на саботажа на Израел в Натанц, извършен на 11 април. Рухани отбеляза, че обогатяването ще се извършва за мирни цели и под надзора на МААЕ.

Според американските власти Иран притежава относително малко количество уран, обогатен до 60%. През юни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че периодът на потенциалния достъп на Иран до техническите възможности, позволяващи му да произвежда ядрени оръжия, е намалял до няколко месеца.

От април във Виена се провеждат разговори между Иран и международната „петица“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид: отмяна на санкциите на САЩ срещу Иран, изпълняване на ядрени задължения от Иран, връщане на САЩ към сделката .

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Ограниченията за работа за жените в Афганистан може да намалят БВП с 5%