IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на юана вдъхна живот на повечето азиатски борси

Големите държавни банки в Китай подкрепиха местната валута чрез разпродажби на долари

11:06 | 20.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След първоначалния натиск, на който бяха подложени големите борси в Азия в петък заради отслабването на юана до едногодишно дъно и критиките на Доналд Тръмп към Федералния резерв, пазарите успяха да се съвземат, след като и самата китайска валута се възстанови. Повечето борси на континента финишираха на зелена територия, съобщава CNBC.

Юанът компенсира по-ранните си загуби и към края на азиатската сесия се търгуваше за 6,7734 юана за долар. Това се случи благодарение на подкрепата, която получи валутата от големите държавни банки, които разпродаваха долари.

Японският бенчмарк Nikkei 225 изгуби 0,29% от стойността си до 22697,88 пункта. Производителите на стомана и на цветните метали бяха сред най-големите губещи. JFE Holdings и Kobe Steel отчетоха понижение в цената си съответно с 1,49% и 2,3%.

В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 0,30% до 2289,19 пункта. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,17%.

На борсата в Хонконг индексът HangSeng отчете ръст от 0,65% до 28192,91 пункта благодарение най-вече на представителите на финансовия сектор и комуналните услуги. В ко0нтиненталната част на страната измерителят Shanghai Composite се придвижи във възходяща посока с 2,02% до 2828,54 пункта, след като първоначално губеше позиции.

„Това, което се случва се дължи на силния долар. Федералният резерв увеличава лихвите на фона на силната американска икономика, като това изтегля капитали от развиващите се пазари към САЩ и съответно виждаме ефекта върху юана“, коментира Марк Чандлър, директор Валутна стратегия в Brown Brothers Harriman.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 напредна с 0,37% до 6285,90 пункта.

Силно волатилната сесия в Азия отчасти се дължеше и на коментарите на Тръмп по отношение на Федералния резерв. В ексклузивно интервю за CNBC Тръмп заяви, че не е очарован от увеличаването на лихвите от Фед. "Защото вървим нагоре и всеки път, когато тръгнем нагоре, те искат да увеличават лихвите отново. Наистина не съм щастлив от това. Но в същото време ги оставям да правят това, което смятат за най-добре“, каза той.

По-късно от Белия дом подчертаха, че президентът не е имал намерение да влияе върху вземането на решения от страна на централната банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още