IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeBank стана първата онлайн банка в Китай

Появата на кредитора ще намали разходите и ще предостави практически ползи за малките клиенти, посочи премиерът Ли Къцян

12:31 | 05.01.15 г.
WeBank стана първата онлайн банка в Китай

В Китай официално бе открита първата онлайн банка – ход, който отразява надеждата на правителството в Пекин, че новата вълна частни кредитори ще разшири достъпа до финансиране за дребния и среден бизнес, пише Financial Times.

Оглавяваният от Tencent Holdings кредитор WeBank стана първата частна онлайн банка в Поднебесната империя, след като местният банков регулатор предостави лицензи на шест такива институции през миналата година. Името на кредитора идва от WeChat – популярното чат приложение на Tencent.

"Ние ще намалим разходите и ще предоставим практически ползи за малките клиенти, принуждавайки традиционните финансови институции да ускорят реформите", посочи китайският премиер Ли Къцян на церемонията по откриването на банката в Шънджън. "Това е една малка стъпка за WeBank и една огромна стъпка за финансовата реформа", добави той.

Редица малки частни компании отдавна се борят да получат заеми от държавни банки, които предпочитат кредитирането на големи държавни структури. Икономистите казват, че малките и средни предприятия осигуряват около 60 на сто от брутния вътрешен продукт на Китай и около 75 на сто от новите работни места.

Значително предизвикателство за WeBank и други интернет кредитори ще бъде привличането на депозити. Банката няма да има физически клонове – основният канал, чрез който традиционните институции привличат средства.

През миналата година обаче Китай разкри нова схема за гарантиране на влоговете, предназначена за застраховане на всички депозити под 500 хил. юана (приблизително 81 хил. долара). Това би трябвало да направи по-лесна задачата за нови кредитори да се конкурират за средства с държавните банки.

Преди одобрението на пилотните шест частни банки Minsheng Bank беше първата частна банка в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още