Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Забавянето на икономиките може би не е толкова лоша новина за Азия

Южнокорейските и тайландските фирми могат да се похвалят с най-голям ръст на печалбата на една акция въпреки очакванията за слаб икономически растеж

На фона на спадащия износ, поевтиняването на валутата и наличието на военно положение, Тайланд не изглежда в много добра позиция, пише Bloomberg.

Тайландските компании обаче, заедно с южнокорейските, изглежда имат най-големия растеж на печалбата на една акция (earnings-per-share, или EPS) от началото на тази година, показват изчисления на HSBC Holdings Plc.

Между другото Международният валутен фонд предрича и за двете страни, че ще запишат най-бавния икономически растеж в региона.

„Много често виждате, че слабият икономически ръст е добре дошъл за пазарите на акции“, коментира стратегът в HSBC за Азиатско-Тихоокеанския регион Херълд ван дер Линде. „Пазарът оценява, или гледа, лихвения цикъл. Ето защо по-слаб растеж означава по-ниски лихви, а ниските лихвени проценти са добре дошли за акциите.“

Несъмнено прогнозите за растежа на печалбата на една акция са направени срещу очакванията, които вече са ниски в Тайланд и Южна Корея.

За последната година Централната банка на Южна Корея намали основната лихва четири пъти, но рекордно ниските разходи за финансиране не успяха да подхранят експанзията на икономиката й, като брутният вътрешен продукт нарасна само с 0,3% на тримесечна база през второто тримесечие, а износът спада във всеки един от месеците от началото на 2015 г.

Същевременно Тайланд все още се възстановява от въздействието на преврата от май 2014 г. Централната банка там намали лихвите два пъти тази година, а Министерството на финансите оряза прогнозата си за растежа три пъти.

По-ниските лихви помагат на сектори, които може би се нуждаят от по-големи кредити, като например автомобилната индустрия и жилищния пазар, смята стратегът в IG Asia в Сингапур Бърнард Ау. Освен това ниските лихви правят заемите за компаниите по-евтини, с което могат да финансират експанзията си и им позволява да рефинансират текущите си кредити на по-достъпни лихви. По този начин те биха имали повече свободни парични средства, които да вложат в своя бизнес.

Още по темата

Но са налице и големи различия в стойностите. Например, прогнозите са, че през тази година Индия ще расте със 7,5%, а EPS на индийските фирми ще нарасне с 14,3 на сто, което поставя страната на върха и по двата показателя.

Освен това неочакваното решение на Китай да обезцени юана с най-голямата стъпка от две десетилетия насам усложнява прогнозата. Повечето страни в региона са нетни износители, което прави валутите им уязвими на слабото търсене в глобален мащаб.

Южна Корея и Малайзия имат най-големите двустранни експозиции към Китай, пояснява икономистът в Bloomberg Intelligence Тамара Хендерсън.

Докато една забавяща се икономика може да помогне временно на компаниите, тя не стимулира всички по едно и също време.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще разширява с една трета железопътната си мрежа до 2035 г.