IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето в Китай ще удари ръста на кредитите на сингапурската банка OCBC

Растежът на потребителските заеми се очаква да бъде значително по-умерен през тази година в сравнение с миналата, смята директорът на банката

10:18 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото забавяне в Китай ще се отрази върху способността на сингапурската банка Oversea-Chinese Banking Corp (OCBC) да разшири своя кредитен бизнес през настоящата година, смята нейният главен изпълнителен директор Мартин Цен, цитиран от CNBC. 

Втората по размер на активите банка в Сингапур обяви 9-процентен ръст на потребителските заеми през 2018 г.

Този растеж се очаква да бъде значително по-умерен през тази година заради по-голямата несигурност в Китай и в глобален мащаб, допълва банкерът.

„Въпреки че се наблюдава забавяне, пазарът все още расте. Ние очакваме, че той ще ни предложи възможности да продължим да се разширяваме, както сме правили и преди“, коментира ситуацията Цен.

Китай е вторият по големина източник на печалба за OCBC през 2018 г. след Сингапур. Регионът допринася за 19% от общата печалба на кредитора преди облагане с данъци през 2018 г. и около 25% от нейните потребителски кредити.

OCBC е една от трите местни банки, листнати на фондовата борса в Сингапур. Кредиторът като цяло обяви 11-процентен спад на печалбата през изминалата година.

За сравнение, значително по-малката United Overseas Bank (UOB) обяви ръст от 18% на годишната нетна печалба, докато най-голямата сингапурска банка DBS Group Holdings заяви в понеделник, че нейната нетна печалба за 2018 г. се е повишила с 28% спрямо година по-рано.

Акциите на OCBC поевтиняха с близо 2% в петък, докато тези на UOB изтриха 2% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още