IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се недостиг на доставки на защитни ръкавици заради голямото търсене?

Най-големият производител на предпазни ръкавици предупреди, че вече не може да отговори на ускоряващото се търсене

17:00 | 29.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Малайзийската компания Top Glove Corporation Bhd, която произвежда всеки пети чифт предпазни ръкавици в света, предупреди, че пазарът ще се сблъска с недостиг на този продукт, тъй като търсенето в Европа и САЩ нараства с извънредно бързи темпове поради ускоряващото се разпространение на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Компанията е удължила сроковете за доставка, за да се справи с повишеното търсене, заяви председателят на дружеството Лим Уее Чай в телефонен разговор за Ройтерс в петък.

Лим каза, че поръчките, получени през последните седмици, главно от Европа и САЩ, са почти двойно по-големи от производствения капацитет на компанията. Top Glove може да произвежда 200 милиона ръкавици от естествен и синтетичен каучук на ден. 

Вече има повече от 600 000 случаи на заразени хора с коронавирус в 202 държави и територии в световен мащаб, като САЩ изпревариха Китай като страната с най-много инфекции. Европа продължава да отчита най-много смъртни случаи.

 „Някои клиенти изпадат в паника. Обикновено поръчват 10 контейнера на месец, но сега изведнъж (поръчките) се увеличават до 20 контейнера “, сподели Лим.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди в петък, че „хроничният глобален недостиг на лични предпазни средства“ е сред най-актуалните заплахи при борбата с вируса.

„Определено има недостиг. Те поръчват 100% повече, ние можем да увеличим само с 20% (производството), така че ще има недостиг от около 50% до 80% “, добави още Лим.

Силният тласък при купуването на защитни ръкавици може да продължи още три месеца, но се очаква поръчките да останат силни до края на следващите девет месеца, дори след като търсенето от азиатските пазари започна леко да се забавя, посочи Лим.

За да се справи, компанията коригира времето си на доставка от най-малко 30 дни до 150 дни.

Лим каза, че компанията гарантира, че всички нейни клиенти получават справедлив дял от доставените допълнителни ръкавици. По неговите думи компанията добавя нови машини всяка седмица, за да може да отговори поне частично на производството.

Този месец Top Glove увеличи фабричното си производство с 10% до 95% и очаква да достигне лимита си през април.

Компанията бърза да събере около 1000 работници, за да бъде в крак с търсенето. Top Glove обикновено наема хора от Непал, но сега подготвя работници от Малайзия заради ограниченията при пътуванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още