IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на инерция в Китай остави азиатските пазари без единна посока

Измерителят Shanghai Composite се понижи с 1,23% и завърши сесията на ниво от 2745,11 пункта

11:37 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари завършиха борсовата търговия в сряда без единна посока. Отражение върху тях имаше по-лошото представяне на Китай въпреки възстановяването на местните пазари през предходната сесия, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 приключи сесията с понижение от 0,08% до ниво от 22 644,31 пункта, след като се срина с над 100 пункта само в рамките на минути в следобедната търговия. С най-големи спадове са акциите в производството на петрол и въглища. На обратния полюс са книжата на SoftBank Group, които поскъпнаха с 4,78%.

Южнокорейският пазар обаче отбеляза ръст, като измерителят Kospi приключи с повишение от 0,06% до 2301,45 пункта.

В Австралия бенчмаркът S&P/ASX 200 се покачи с 0,23% до 6268,50 пункта, тласкан нагоре от секторите на суровините и финансите.

В Хонконг показателят Hang Seng нарасна с 0,20% до 28 305,25 пункта. Книжата в енергийния сектор продължиха да поскъпват, запазвайки тенденцията от вчерашната сесия.

Не така обаче стоят нещата в континенталната част на Китай, където загубите от началото на сесията се задълбочиха в следобедната търговия. Измерителят Shanghai Composite се понижи с 1,23% и завърши сесията на ниво от 2745,11 пункта.

По-рано днес китайските власти публикуваха данни за търговията на страната, от които става ясно, че търговският излишък на Пекин с Вашингтон е намалял леко до 28,1 млрд. долара през юли на фона на продължаващия търговски конфликт между двете най-големи икономики в света.

В същото време по-рано днес от службата на американския търговски представител съобщиха, че на 23 август в сила ще влезе нов пакет от санкции върху китайски внос на стойност 16 млрд. долара.

Междувременно юанът остава до голяма степен стабилен, след като понесе тежък удар през последните месеци. Оншорният юан (CNY) леко се увеличи до 6,8196 юана за долар малко след 11 ч. българско време. Офшорният юан (CNH) отслабва до 6,8275 юана за долар.

Китайските пари наблюдават отслабване и спрямо кошница от други валути. „Бихме казали, че (юанът – бел. ред.) вероятно е по-слаб, отколкото заслужава, защото има несигурност, а не заради реалното налагане на митата“, посочва стратега на CIBC World Markets Патрик Бенет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още