IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заканата за затягане на мерките срещу Иран помрачи настроението на борсите в Азия

Акциите на Nissan поскъпнаха с 0,55 на сто на фона на новината за новите обвинения, които токийската прокуратура отправи срещу Карлос Гон

10:40 | 22.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион завършиха първата сесия от седмицата без единна посока на фона на заканата на Вашингтон да прекрати гратисния период на най-големите купувачи на ирански петрол, заплашвайки ги със санкции, ако продължат да купуват „черно злато“ от Техеран, съобщава CNBC. 

Борсите в Австралия и Хонконг не работят заради великденските празници.

В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 прибавя 17,34 пункта, или 0,08%, към стойността си, като завършва деня на ниво от 22 217,90 пункта.

Акциите на Fast Retailing, Softbank Group and Fanuc поевтиняха съответно s 0,09%, 0,65% и 1,41 на сто.

Книжата на Nissan Motor Co прибавиха 0,55% към стойността си, като по-рано днес японските медии TBS и Kyodo News съобщиха, че бившият председател на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон е обвинен в нови финансови злоупотреби от токийската прокуратура и ще остане в ареста.

В петък Bloomberg посочи, че основният индекс на потребителските цени в Япония се повиши през март преди очаквания спад на ценовия натиск по-късно през тази година да увеличи предизвикателствата пред централната банка.

Потребителските цени в Япония нарастват с 0,5% на годишна база през март, отговаряйки на очакванията на анализаторите и достигайки най-високите си нива от ноември миналата година. За сравнение, месец по-рано инфлацията беше 0,2%.

В Южна Корея измерителят Kospi напредна с 0,02% до 2216,65 пункта.

Книжата на производителя на микропроцесори SK Hynix отчетоха спад от 1,96% в стойността си.

азия азия

На Шанхайската фондова борса показателят Shanghai composite се понижи с 55,69 пункта, или 1,70%, до 3215,10 пункта.

Акциите на най-голямата банка в света по размер на активи Industrial & Commercial Bank of China поевтиняха с 2,51 на сто на фона на новината за новоназначения партиен секретар на кредитора Чен Съцин, който заменя И Хуейман на поста.

Очаква се Чен да заеме и председателското място в ICBC, позиция, която традиционно се заема от същия човек, който служи като партиен секретар, посочват още източниците.

Борсата в Коломбо, Шри Ланка, беше затворена днес заради поредицата от експлозии, които разтърсиха страната и отнеха живота на повече от 200 души в неделя по време на честването на великденските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още