Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Заражда се конфликт между Иран и Азербайджан заради Израел

Ние със сигурност няма да толерираме геополитическите промени и промяната на картата в Кавказ, коментира иранският външен министър

Заражда се конфликт между Иран и Азербайджан заради Израел

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Външният министър на Иран Хосеин Амирабдохалахиян разкритикува съседа си Азербайджан по време на среща с руския външен министър Сергей Лавров. Амирабдолахиан изразява недоволство отношенията на Азербайджан с Израел и последните военни маневри в близост до северната граница на Иран.

"Ние със сигурност няма да толерираме геополитическите промени и промяната на картата в Кавказ и имаме сериозни опасения относно присъствието на терористи и ционисти в този регион", коментира той, цитиран от Deutsche Welle.

Наскоро Азербайджан проведе военни операции с Турция след иранските маневри миналата седмица. Амирабдолахиан обаче казва, че операцията на Иран е еднократно събитие и е била обявена предварително по дипломатически канали. 

Още по темата

"Тази маневра беше извършена в Иран от въоръжените сили на Иран и нейното послание беше мир, приятелство и сигурност в региона", посочва иранската информационна агенция Mehr News.

Напрежението между Иран и северния му съсед Азербайджан се увеличава. Азербайджанците са най-голямото малцинство в Иран и антагонизмът от Баку може да се окаже трън в очите на Техеран.

Азербайджан също е близък съюзник на Турция, съперник на Иран като регионална сила. Баку обвързва значителна част от отбранителната си политика с израелски технологии като дронове. Азербайджан разчита силно на тези технологии във войната си с Армения миналата година.

Баку беше и голям логистичен център по време на двадесетгодишната война в Афганистан. Освен това градът е бил домакин на разговори между военни командири на високо равнище от САЩ и Русия, особено при предишната администрация на Тръмп.

Това, което започна като местна демонстрация на мускули, може да се превърне в по-сериозна конфронтация с по-широки последствия за региона, който е ключов за доставките на петрол и природен газ на Запад, вкл. и за Турция, както и Русия, пише Bloomberg.

В по-широк план близостта на Баку с Израел, особено по отношение на военната му търговия, притеснява Техеран, който подозира, че Израел стои зад тайни атаки срещу ядрената му програма. И Иран, и Азербайджан са шиитски мюсюлмански държави, които споделят силни етнически и езикови връзки и вековна история. Остава да тлее обаче напрежение след миналогодишната война между Азербайджан и съседна Армения за територията на Нагорни Карабах.

След като обяви победа над Армения, Азербайджан възстанови области по протежение на 130-километров участък от границата си с Иран, които арменците окупираха от 90-те години на миналия век. Баку си върна и част от главната магистрала, свързваща Иран с Армения през Азербайджан, критичен търговски път към Черно море и Русия.

Техеран реагира гневно, когато Азербайджан наложи тежък данък на иранските камиони, превозващи стоки до Армения, което на практика парализира търговията между тях и застраши достъпа на Иран до по-отдалечените пазари.

Алиев обвини Иран, че игнорира исканията да спре да доставя стоки на арменците в Нагорни Карабах. Иран и Армения обсъждат планове за алтернативен път за избягване на Азербайджан.

Конфликт между Иран и Азербайджан може да изложи на риск регионалните енергийни проекти. BP Plc и партньорите на компанията са инвестирали повече от 70 милиарда долара в проекти за енергийно развитие и транспорт в Азербайджан от 1994 г. Проектите включват 1768-километров тръбопровод, който свързва Каспийско море със средиземноморското пристанище Джейхан в Турция.

Азербайджан помогна за изграждането на 3500 километра газопроводи до Европа през Грузия и Турция. Страната започна износ на газ на 31 декември за страни от Европейския съюз, включително Гърция и Италия, през подкрепения от САЩ Южен газов коридор.

Иранското безпокойство от отношенията на Азербайджан с Израел не е ново, но съперничещите военни учения са категоричен индикатор, че температурите се покачват до необичайно високи нива. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в обръщение от 3 октомври предупреди съседните страни да не прикриват чужди армии. Въпреки че не посочи имена, официалният му акаунт в Twitter преведе коментарите на азербайджански.

Решението на Азербайджан да проведе съвместни военни учения с Турция и Пакистан близо до иранската граница също разтърси Техеран. Азербайджанското население в Иран допълнително усложнява нещата, тъй като представлява почти една трета от населението на страната. Мнозина имат силен афинитет към Азербайджан, а иранските власти се стремят да избегнат разпалването на сепаратистки вълнения, ако противостоянието се влоши.

Избухването на конфликт би оплело членката на НАТО Турция, която през юни подписа споразумение за взаимна отбрана с Азербайджан, като обеща „необходимата помощ“ в случай на нападение. Турция отдавна е основният военен поддръжник на Азербайджан, като предостави на Баку открита подкрепа с оръжия и съветници срещу Армения.

В момента страната е разположила войски за наблюдение на прекратяването на огъня между Азербайджан и Армения заедно с Русия, която изпрати 2000 мироопазващи войници в Нагорни Карабах. Русия има военна база в Армения и двете нации имат пакт за отбрана. Отношенията на Москва с Азербайджан са обтегнати след войната в Нагорни Карабах на фона на споровете за споразумението за примирие.

Иран вижда връзките на Баку с Израел като заплаха за националната сигурност. От години се подозира, че Израел използва връзката си, за да шпионира Иран чрез безпилотни самолети за наблюдение. Държавната гранична служба на Азербайджан е основният получател на сложно израелско разузнаване и атакуващи дронове.

Иран обвини Израел, че стои зад няколко атаки срещу ядрените му съоръжения и убийството на петима учени, включително най-високият ирански ядрен експерт през миналата година. Израел, който обеща да попречи на Иран да придобие ядрена бомба, нито потвърди, нито отрече участието си.

Израел е вторият по големина доставчик на оръжие за Азербайджан от 2011 до 2020 г., след Русия, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Износът на оръжие за Азербайджан представлява 17% от общия износ на Израел на големи оръжия от 2016 до 2020 г., според SIPRI.

Докато Азербайджан многократно е бил домакин на израелски лидери, на фона на възраженията от страна на Иран обаче, никой азербайджански президент все още не е посетил официално Израел. Връзката остава чувствителна за Азербайджан. Израел има посолство в Баку, но Азербайджан все още не е открил дипломатическа мисия в Тел Авив.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индексите в Азия загубиха инерция, преминавайки на червена територия