IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвестиционно споразумение ЕС – Китай няма бъдеще?

То изпълни своята политическа и геостратегическа функция в края на миналата година, посочва анализатор

18:57 | 13.05.21 г.
Защо инвестиционно споразумение ЕС – Китай няма бъдеще?

Намираме се в един преломен момент за европейската политика спрямо Китай. Изборите в Германия до голяма степен ще предопределят новата посока на европейските отношения с азиатската страна. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, гост в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Още през 2019 обаче ЕС определи Китай като свой системен противник и до някаква степен конкурент. Оставаме с впечатлението, че тази визия за многопластност на отношенията и по някакъв начин трасирането им в различни полета, тоест да бягаме паралелно по няколко магистрали на нашите отношения с Китай, като че ли вече не намира толкова широка подкрепа на общоевропейско равнище. До голяма степен, може би и под влиянието на това, че вече сме в края на епохата на управлението на Меркел“, посочи Трифонова.

Европейският парламент реши да бойкотира на този етап ратифицирането на инвестиционното споразумение между ЕС и Китай – Ангела Меркел призова да се прави разлика между прагматизъм и политика в чисто търговските икономически отношения. 

Преди седмица Европейската комисия съобщи, че голямо инвестиционно споразумение, сключено между ЕС и Китай няма да бъде ратифицирано заради пропуквания в дипломатическите отношения. Според госта това е един силен сигнал на Европейския парламент, че иска малко по-съществена роля.

„Имаме едно, можем да го наречем междуинституционално съперничество, тъй като знаете, че самото споразумение бе съгласувано и обявено в самия край на миналата година, в края на немското ротационно председателство на съвета. До голяма степен там роля изигра както Германия и държавите членки, така и самата комисия, докато Европейският парламент на този етап не беше пряко въвлечен. Имаме вече в самия Европейски парламент наслагване на много различни интереси – не само по национален признак, но и по признака на общоевропейските политически семейства, което рефлектира в тази по-остра позиция.“

„Самото инвестиционно споразумение предизвика сериозни критики още при обявяването му. Макар че от 7 години се преговаря по него, като че ли останахме в края на миналата година с усещането, че е прибързано то да бъде обявено за приключено, защото останаха много неизвестни“, отбеляза Мариана Трифонова.

„Аз лично съм по-скоро скептична за съдбата на това споразумение към настоящия момент, защото то изпълни своята политическа и геостратегическа функция в края на миналата година. Чисто съдържателно, по-скоро надделява възгледът, че споразумението не предоставя кой знае какви нови възможности. Да, валиден е аргументът, че европейският бизнес в Китай трябва да бъде на еднаква плоскост с американския ", коментира гостът.

Според Мариана Трифонова е нормално да виждаме разминавания на възгледите на страните членки по отношение на Китай. „Въпреки съществуващите разногласия през последната година и половина все пак се забелязва тенденция на отрезвяване по отношение на това как Китай оперира и това какво можем да очакваме от страната като партньор. Със сигурност знаем какво можем да очакваме от Китай като съперник.“

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още