IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай изгуби интерес към ядрената енергетика?

През тази година Китай ще добави още три централи и така общият брой на активните ядрени съоръжения ще достигне 40, докато други 18 се строят

13:49 | 21.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бъдещето на ядрената енергетика се намира в ръцете на Китай. Понастоящем азиатската страна изгражда повече атомни електроцентрали от всяка друга държава по света. 

През тази година Китай ще добави още три централи и така общият брой на активните ядрени съоръжения ще достигне 40, докато други 18 се строят.

По данни на Масачузетския технологичен институт (MIT) Китай може да построи една ядрена електроцентрала за половината пари, които са необходими за подобно съоръжение в САЩ.

Тогава какъв е проблемът, питат икономическите анализатори Леонард Химън и Уилям Тилис в своята статия за Oilprice.

В случая числата имат огромно значение.

Ядрената енергия представлява около 4% от общото количество мощности китайска електроенергия, докато в САЩ нейният дял е 20%.

Електроенергията от слънчевите и вятърните централи в азиатската страна представляват 7%, като тук растежът е значително по-бърз в сравнение с ядрената.

Само през 2017 г. Китай инвестира 127 млрд. долара  в разработването на технологии за възобновяеми енергийни източници.

Оценките на MIT показват, че по отношение на ядрената енергия преимуществото на Китай спрямо САЩ е две към едно. Но съобщенията за неспазените срокове при изграждането на китайските централи, превишените разходи и строителни проблеми могат да изиграят ролята на фактори, които да повишат цената на изграждането на съоръженията с 25%.

Факт е, че Китай не е обявил нови ядрени проекти от 2016 г. насам въпреки желанието на правителството и да завърши въпросните 18 обекта.

Всички активни проекти в страната, когато бъдат завършени, ще добавят към същестуващите ядрени мощности допълнителни 58 гигавата инсталирана мощност до 2020 г.

Преди трагедията „Фукушима” китайската ядрена индустрия обмисляше да добави титаничните 400 гигавата ядрена мощност до средата на века, но аварията в японската АЕЦ промени драстично тези планове.

При една подобна ядрена катастрофа авторитетът на китайското праителство ще се срине, създавайки сериозен обществен протест.

Изглежда, че нарастващите разходи за ядрени оръжия, съчетани с липса на обществен ентусиазъм, са оказали своето съществено влияние върху бъдещите планове в разработването на подобни централи.

Спиред Химън и Тилис най-сериозният фактор, който се крие в ядрения скептицизъм на китайското общество е силният тласък, който получи възобновяемата енергия в глобален план, което превърна този тип енергия в сравнително евтин продукт.

В периода 2010-2015 г. в Китай търсенето на електроенергия се е повишило с 11 на сто, като прогнозите показват, че в това отношение в периода 2015-2030 г. този показател ще се понижи с 2%.

Това говори за един „хроничен недостиг” на предлагана електроенергия, който преминава в балансирано състояние през последните години.

Ако китайското правителство все пак има сериозно намерение да намали драстично емисиите въглероден диоксид, то може да рестартира планирането за нови ядрени мощностни в съчетание с енергията от соларни и вятърни централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още