IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо китайската валута се обезценява?

Поевтиняването на юана би могло да изостри още повече напрежението в търговските отношения с Вашингтон

21:45 | 27.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Юанът, китайската национална валута, се обезцени с близо 4% през август, за да достигне в понеделник минимума си за последните повече от 11 години - впечатляващ спад, който би могъл да изостри още повече напрежението в търговските отношения с Вашингтон, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Ето пет неща, които трябва да се знаят за понижението на курса на юана:

Защо юанът се обезцени?

Защото Китай го позволи.

Китай ограничава всекидневните отклонения на курса на юана спрямо долара, като определя всеки ден референтен курс, допускайки марж на отклонение от 2%, както нагоре, така и надолу.

Целта е да се поддържа балансът на валутните пазари като превантивна мярка срещу нестабилността, която може да настъпи на финансовите пазари в Китай, тъй като те още не са достигнали зрелостта си.

Само че Китай започна редовно да определя референтния курс на по-ниско равнище през последните седмици и очевидно спря да използва валутните си резерви в подкрепа на юана, а в същото време конфликтът с Вашингтон се изостри.

Какво е ползата на Китай от всичко това?

Един по-слаб юан неутрализира ефекта на поскъпването заради митата, търсен от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да окаже натиск върху Китай с цел Пекин да промени търговските си практики, определяни от Вашингтон като нелоялни.

САЩ наложиха мита върху голям обем китайски продукти и това ги прави по-скъпи, а следователно и по-слабо привлекателни в очите на американските купувачи. По-слабият юан обаче понижава цените в долари на китайските продукти, а това неутрализира частично въздействието от повишението на митата.

Растежът на икономиката на Китай вече значително се бе забавил преди търговската война и високопоставените политици в Пекин са загрижени да не допуснат промишленият сектор, който е локомотивът на растежа, да пострада допълнително.

Какви са рисковете за Китай и за света?

Критиците на Китай в САЩ обвиняват от дълго време Пекин, че изкуствено поддържа по-нисък курс на юана, за да получи предимство при износа, а един още по-евтин юан може да налее вода в тяхната мелница.

В началото на месеца Тръмп обвини Пекин, че превръща юана в търговско оръжие, след като китайската валута преодоля прага от 7,0 юана за един долар. По думите му това е "манипулация", която може да предизвика нови ответни наказателни мерки.

Ако не бъде овладян, този непрекъснат спад на курса на юана би могъл освен това да подкопае доверието на инвеститорите в китайската икономика и да предизвика изтичане на капитали. Той обаче засилва и риска от трусове в световен мащаб, стимулирайки други страни с нововъзникващи пазарни икономики да девалвират валутата си, за да останат конкурентоспособни.

Защо Пекин би могъл да се окаже изкушен от ескалацията?

И докато влошаването на китайско-американските отношения изглежда неизбежно, Пекин без съмнение си прави сметката, че няма нищо за губене, ако остави юана да се обезценява. По-рано този месец компанията за маркетингови изследвания Capital Economics посочи, че Китай изглежда е решил, на фона на отдалечаващата се перспектива за търговско споразумение със САЩ, че решителната подкрепа за китайските износители, идваща от обезценяването на валутата, си струва и той приема Тръмп да му се разсърди.

Китай, постъпвайки по този начин, избягва източването на огромните си валутни резерви в подкрепа на юана, както правеше в миналото, за да опровергае американските обвинения, че валутата му изкуствено е държана на по-нисък курс от реалния.

Докъде ще се стигне по този път?

В очертаващата се перспектива на сценария да не се стигне до уреждане на търговския конфликт анализаторите очакват Китай да продължи да използва валутата като оръжие и да взема мерки за съживяване на вътрешното търсене, за да преодолее търговската война.

Банковата група UBS прогнозира, че юанът, който се разменяше при курс от 7,14 юана за един долар в понеделник, би могъл да поевтинее до 7,2 юана за долар в края на годината и до 7,3 - в края на 2020 година. Capital Economics пък очаква курсът му да достигне 7,30 до края на 2019-а и до 7,50 юана за долар идната година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
Не е ясно кой си е повярвал повече.2019 НЕ е 1998 и совите не са това което бяха.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Sokratus
преди 4 години
Мисля, че кризата от 1997 година от в много по-голям мащаб *** на вратата! Суи Дзи Пин си е повярвал, че може да свали Тръмп на следващите избори и играе вабанк. Само да не стане като в поговорката: Който копае гроб другиму, сам пада в него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още