IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо китайските компании се насочват към международни активи?

Само през първото тримесечие на тази година китайските компании са вложили 98 млрд. долара за закупуването на международни компании

17:49 | 16.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само през първото тримесечие на тази година китайските компании са вложили 98 млрд. долара за закупуването на международни компании в различни сектори – от земеделие до недвижими имоти и забавления.

Това е зашеметяващ ръст от 237% спрямо миналата година и се равнява на почти цялата сума от сделките, сключени през миналата година. Какво искат всъщност китайските компании, обяснява кореспондентът на ВВС в Азия Каришма Васуани.

Според нея има три причини за активността на Китай.

Глобално присъствие

Китайските  компании искат да увеличават глобалното си присъствие и да играят заедно с „големите момчета“ в бизнеса. Целта е следващият път, когато се замислите за голяма хотелска или пък земеделска компания, да се сетите не за Hilton или Monsanto, а за Anbang Insurance или ChemChina.

В крайна сметка, като втората най-голяма икономика в света, Китай иска и по-голяма роля в глобалната бизнес среда.

Освен това има тактическо разбирателство между политически свързаните китайски бизнес лидери и правителството, според което тези високопрофилни корпоративни придобивания са начин да се покаже икономическата сила на Китай.

В услуга на новия китайски потребител

Тъй като китайската средна класа става все по-богата, тя се насочва все по-често към чужбина за почивка, а някой трябва да се погрижи за тях. Това може да обясни защо Anbang Insurance иска да купи луксозни хотелски вериги в САЩ. (Макар че сделката със Starwood пропадна, Anbang купи верига френски бутикови хотели преди няколко години.)

Китайските потребители харчат и повече пари за развлекателни услуги, като кино, което може да обясни интереса на Dalian Wanda за закупуване на контролния пакет акции в холивудското филмово студио Legendary Entertainment за 3,5 млрд. долара.

Изтичане на китайски капитал

Има и още една причина защо всички тези китайски пари напускат страната в търсене на сделки в чужбина.

Тъй като китайската икономика се забавя, големите корпорации се опитват да ограничат риска, изпращайки средствата си извън Китай.

Китайската валута – юанът, напоследък отслабва. Това отчасти се дължи на смятания до голяма степен целенасочен ход на Китай да позволи на валутата да отслабне, за да подкрепи износа.

Това означава, че ако отслабването на юана продължи, за китайските компании ще стане по-скъпо да купуват активи извън страната. А това може да е една от причините защо кипи такава засилена активност в толкова кратък времеви период.

Какво следва? Можем да очакваме още придобивания от китайски компании през следващата година, но и още препятствия.

Това е тенденция, която ще продължи, но почти сигурно ще срещне политически пречки заради предстоящите президентски избори в САЩ, тъй като се обръща все повече внимание на опитите на Китай да придобият чуждестранни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
А те имат бая от тях...проблемът обаче нараства , щото ако само те диктуват производствените цени , е тогаз сме го взели на четири ката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Купуват щото все в нещо трябва да вложат зелените хартишки дето имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още