Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Ако Япония реализира плана си за допълнителни 22 въглищни централи, страната ще увеличи нивото на въглеродни емисии, които отделя, със 74,7 млн. т годишно

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Снимка: Pixabay

Япония, третата по големина икономика в света, е зависима от въглищната енергия в момент, когато климатичната криза придобива все по-тревожни мащаби и повечето от икономическите партньори на островната страна започнаха да загърбват поетапно силно замърсяващия енергиен източник, пише Vox.

Перспективата за инсталиране на още въглищни мощности се очертава от години. През 2018 г. Япония предложи да добави 36 нови въглищни централи към своя флот. По-рано този месец New York Times съобщи, че страната е преработила този план, но все пак планира да добави общо 22 електроцентрали, работещи на въглища, през следващите пет години. Около 15 от тези централи вече са в процес на изграждане. 

Още по темата

Ако всичките 22 централи се реализират, Япония ще инсталира достатъчно нов въглищен капацитет, с който ще отделя допълнителни 74,7 млн. тона въглероден диоксид всяка година, повече от общите емисии на страни като Норвегия и Швеция.

Добавянето на нови въглищни мощности ще превърне Япония, която е петият най-голям замърсител с парникови газове в света, единствената държава от Г-7, която изгражда нови въглищни централи в страната и най-големият инвеститор от Г-7 в производството на въглища в други страни.

Съгласно Парижкото споразумение за климата Япония се ангажира да намали емисиите си с 26%, спрямо нивата от 2013 г., до 2030 г. Миналата година японското правителство също прие стратегия за намаляване на вредните емисии, която би довела до въглероден неутралитет след 2050 г. Но ако предвидените 22 нови въглищни централи бъдат реализирани и заработят, Япония може да се размине с целта си за 2030 г. и да се отдалечи допълнително от тази за 2050 г.

„Въглищата са най-големият източник на въглеродни емисии в Япония“, казва Кимико Хирата от Kiko Network, японска група за защита на околната среда. „Изграждането на нови въглищни централи е в явно противоречие с Парижкото споразумение, с което Япония се е ангажирала“, добавя Хирата.

Организаторите на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио са изпаднали в неловко положение заради тази тенденция, тъй като те твърдят пред своите бъдещи гости, че страната „изгражда основите на декарбонизацията“ с възобновяема енергия и превозни средства, работещи с водород.

Но трендът показва, че въпреки предполагаемата загриженост на правителството за климата, съществуват по-мощни политически и икономически сили - и играчи, които управляват енергийната политика на Япония, често против волята на много японски граждани. Като бедна на ресурси островна страна, Япония разчита на вноса на повече от 90% от енергията си, така че правителството се занимава с осигуряване на надеждни източници на гориво.

Въглищата, които Япония купува от регионалните си съюзници, осигуряват частично спокойствие за правителството.

Въглищната енергия също е стълб на експортната стратегия на Япония. Нейните банки финансират проектирани и изградени от Япония електроцентрали по целия свят.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
2
 
11
dikens15 до: Императорът
преди 1 месец
5
 
3
 
10
zelka007 до: khao
преди 1 месец
"цяла нощ си го мислил, нали ?" ... едва ли . не мисля , че му се налага да мисли , по-скоро разчита на самородният си талант ... те затова му се получават мъдростите ... :))) ...
3
 
8
 
9
vzhekoff до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тук само ти си от там :) Добре ги понаваш маалите. Изобщо - личи ти - личен представител си !
7
 
4
 
8
khao до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ич не ти личи че си по фактите ! Един не си уцелил до сега... незнаех че си от Видинската махла, мислех че си от Максуда, не че има значение освен че сигурно съм те бил, че бях по буен като младеж !.. това ти го броя за първия факт!
5
 
7
 
7
vzhekoff до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз съм по фактите, а м ан го вц и те от "Нов път" са по оригиналниченето. Който се е разпознал де.

Още от Азия
Австралия поведе ръстовете на борсите в Азия днес