Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Защо търговските банки се страхуват от дигиталните валути на централните банки?

Навлизането на криптото застрашава да намали ролята на традиционните кредитори

Защо търговските банки се страхуват от дигиталните валути на централните банки?

Снимка: Bloomberg

След края на летните олимпийски игри в Токио подготовката за зимните в Пекин през февруари се засилва. Те ще възвестят старта на много по-голямо международно състезание от ски спускането, пише за Financial Times Джонатан Гутрие. 

Китай планира рано да си извоюва място в новия свят на дигиталните валути на централните банки (CBDC). Това ще даде на чужденците първия им реален шанс да извършват плащания с помощта на електронни юани, издадени от Китайската народна банка.

Всеки банкер на зимната Олимпиада може да потръпне, не в резултат на студеното време обаче. CBDC могат да разтърсят значително банковата индустрия.

Още по темата

Новите форми на цифрови валути обещават да бъдат лесни и евтини за държане и размяна. Това им дава потенциал да подкопаят фундамента на конвенционалните национални валути.

Дългогодишният китайски проект за разработване на електронен юан е част от по-широко предизвикателство пред финансовото влияние на САЩ. Той е и отговор на развитието на частните платежни системи в Китай, по-специално Alipay.

Развитите демокрации се страхуват и че техните собствени валути могат да бъдат частично изместени от крипто алтернативите. Те обмислят създаването на свои собствени CBDC. Провеждат се проучвания за осъществимост в Европейския съюз, Великобритания и, още по-мъгляво, в САЩ.

Защо всичко това има значение за банките? Ако те могат да извършват междинни транзакции в песо и реали, защо да не го правят и в цифрови валути? Много американски банки вече се подготвят за сделки с биткойни. В единна Европа банките вероятно биха боравили с дигитално евро, както го правят и с конвенционалното.

Проблемът е, че теоретиците обикновено смятат, че централните банки ще трябва да се превърнат в институции, приемащи депозити на дребно, за да могат техните CBDC да натрупат критична маса. Но приемането на депозити на дребно е основен бизнес за търговските банки в Европа от Средновековието.

Депозитна сметка в Европейската централна банка или нейните поделения би изглеждала привлекателна за много европейци, когато лихвените проценти са ниски или има финансова паника. Централните банки в развитите икономики не се сриват с риск клиентските депозити да се изпарят. В контраст, няколко търговски кредитори загинаха във финансовата криза, включително Northern Rock и Anglo Irish Bank.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 2 месеца
ми традиционните кредитори да го налапат косматия и тва е, нема само с тех да се съобразяяме ...
1
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Централизирана власт.

Още от Азия
Оптимизмът около Evergrande не успя да обхване всички борси в Азия