IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застоят при търговските преговори помрачи настроенията на борсите в Азия

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company поскъпват с близо 1% въпреки слабия отчет за второто тримесечие, който компанията представи

10:59 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните азиатски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия, след като The Wall Street Journal съобщи, че преговорите между Вашингтон и Пекин се намират в „задънена улица“ заради забраните, наложени от американските власти срещу китайската телекомуникационна компания Huawei, информира CNBC.

В Китай бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite изтри 30,52 пункта, или 1,04%, от стойността си, като завърши деня на ниво от 2901,18 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 206,84  пункта, или с 0,72%, до 28 386,33 пункта. Акциите на технологичният гигант Tencent поевтиняха с 1,27 на сто. 

Токийският индекс на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 422,94 пункта, или с 1,97 на сто, до 21 046,24 пункта. Книжата на конгломерата SoftBank Group и тези на промишленият гигант Fanuc отбелязаха спадове.

Износът на Япония за юни се понижава с 6,7% в сравнение с година по-рано, което не успява да покрие очакванията на икономистите за спад от 5,6 на сто.

В Южна Корея измерителят Kospi отбеляза спад от 0,31% до 2066,55 пункта. Акциите на Celltrion поевтиняха с около 2 на сто.

Корейската централна банка обяви, че сви основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,5%, след като по-рано този месец регулаторът понижи своя целеви таргет за икономически растеж на страната на фона на продължаващите търкания с Япония и забраната за износ на определени японски стоки за Южна Корея.

Най-големият производител на полупроводници и чипове в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, който е и основен доставчик на американската Apple, обяви спад в нетната печалба за второто тримесечие в размер на 7,6%. Представители на компанията казват, че печалбата за периода април-юни се е понижила до 66,765 млрд. тайвански долара (2,1 млрд. долара).

Въпреки това акциите на компанията поскъпнаха с 0,79%.

азия азия

Австралийският показател ASX 200 се понижи с 0,36 на сто до 6649,10 пункта. Акциите на компанията за недвижими имоти Lendlease поскъпнаха с 4,75%, след като обяви, че е подписала договор с технологичния гигант Google за 15 млрд. долара в Калифорния.

По-рано днес бяха публикувани и данните за пазара на труда в Австралия, които показват, че нивото на безработица за юни остава на ниво от 5,2%. През изминалия месец са били създадени само 500 нови работни места, което е далеч от очакваните 10 хил. нови позиции от икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Основна тема във фокуса на инвеститорите остава търговската война между САЩ и Китай и възобновените преговори между двете най-големи икономики в света.

Късно снощи щатските индекси приключиха сесията с понижения, след като Wall Street Journal съобщи, цитирайки източници, запознати с темата, че търговските преговори с Китай се намират в „задънена улица“ по отношение на Huawei и ограниченията, които Вашингтон наложи на китайската компания за телекомуникационно оборудване.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заяви, че „ако иска“, може да наложи мита върху целия останал китайски внос на стойност 325 млрд. долара. Той подчерта, че на двете страни им предстои „дълъг път“ преди да постигнат търговско споразумение.

„Новите заплахи на Доналд Тръмп от тази седмица помрачават оптимизма около подновяването на преговорите между САЩ и Китай, което беше договорено по време на срещата на американския президент с китайския държавен глава Си Дзинпин“, пише Вишну Варатан, стратег в Mizuho Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още