IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затихването на търговското напрежение даде тласък на азиатските пазари

Начело на ръстовете в региона бе Япония

11:02 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в петък на зелена територия на фона на успокояването на търговското напрежение между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Начело на ръстовете в региона бе Япония, където индексът на сините чипове Nikkei 225 отбеляза повишение от 1,85% до 22 597,35 пункта. С най-добро представяне бяха секторите на услугите, електрическите уреди, текстила и цветните метали.

Поскъпване от близо 7% отчетоха акциите на Fast Retailing Co Ltd, след като компанията представи силен финансов отчет. Увеличение от близо 2% имаше и при цената на книжата на Fanuc.

В Хонконг измерителят Hang Seng Index регистрира лек ръст от 0,15% до 28 523,78 пункта, за което допринесе скок при потребителските стоки и услуги. Индексите в континенталната част на страната обаче не успяха да намерят единна посока – показателят Shanghai composite се понижи с 0,22% до 2831,55 пункта, а по-малкият Shenzhen composite нарасна с 0,46%

В Южна Корея бенчмаркът Kospi нарасна с 1,13% до 2310,90 пункта, а австралийският измерител ASX 200 остана без промяна на 6268,40 пункта.

Възстановяването на пазарите в петък се дължи на относителното успокояване на напрежението в търговския конфликт между САЩ и Китай, като по-рано вчера от китайското министерство на търговията изпратиха позитивен сигнал, че макари да не са в контакт с Вашингтон за подновяване на търговските си преговори, не желаят търговска война.

В същото време американският финансов министър Стив Манучин заяви, че двустранните разговори могат да бъдат подновени при условие, че властите в Пекин са готови да положат „сериозни усилия“ за промяна.

„Пазарите намериха облекчение през нощта в липсата на ескалиране в търговията и схващането, че Китай възприема малко по-отстъпчив тон“, посочват анализатори на ANZ.

По-доброто представяне на пазарите в Азия последва тенденцията на Wall Street, където сезонът на отчетите и технологичният сектор дадоха тласък на основните индекси. Dow завърши борсовата търговия в четвъртък с ръст от над 220 пункта.

При валутите доларът засилва позициите си спрямо йената до 112,62 йени за долар към 10:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още