Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Заводската активност в Азия вероятно е оставила най-лошото зад себе си

Постепенното възстановяване на търсенето в Китай сигнализира за „разоблачаване“ над производствената дейност в региона

Заводската активност в Азия вероятно е оставила най-лошото зад себе си

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Ръководителите на азиатските фабрики виждат лъч надежда през юни, тъй като индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за региона на Азия започнаха отново да нарастват, докато търсенето в Китай вече се възстановява, съобщава Bloomberg.

PMI индексът за Япония, Южна Корея и Тайван, едни от основните производствени силни в региона, отчетоха леко подобрение, въпреки че останаха под границата от 50 пункта, разделяща свиването от разширяването. Фабричното производство във Виетнам и Малайзия нарасна за първи път от последните предпандемични месеци. Индонезийският индекс нарасна с почти 11 пункта, което е най-голямото му увеличение от 2011 г., макар да остава под 50 пункта. Индексът за Индия следва подобна траектория - рязко се повишава спрямо май, но остава в зоната на свиване за трети пореден месец.

Китайският индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin за производството, който е по-фокусиран върху по-малките експортно ориентирани компании, се повиши през юни до 51,2 пункта от 50,7 за май.

Признаците за обрат по отношение на производствената активност следват друг доклад от Китай в началото на тази седмица, който показва официалното измерване на активността в страната. Показателят се повишава през юни до 50,9 пункта от 50,6 пункта през май.

Ралитата на финансовите пазари през второто тримесечие бяха подпомогнати от оптимизма, че повторното отваряне на икономиките в световен мащаб би могло да сложи капак на растящата безработица и да засили потреблението. Въпреки това, провалът в контролирането на пандемията в много страни, включително в САЩ, оставя настроенията все още леко помрачени. Сега от Bloomberg Economics очакват спад от 4,7% на световната икономика за тази година, което е увеличение в посока надолу от предишната оценка за свиване от 4%.

Анализ на Oxford Economics установява, че регионалният азиатски износ се насочва към най-лошия си резултат от години.

"Облекчаването на глобалните ограничителни мерки и подобряването на търсенето в Китай са окуражаващи, но очакваме регионалният износ да остане под натиск в краткосрочен план, предвид продължаващата глобална рецесия", пише в бележка икономистът от Oxford Economics Сиан Фенър.

В Южна Корея, барометър за състоянието на световната търговия, износът продължава да се свива през юни, но с по-бавни темпове, отколкото в предишните месеци. Доставките паднаха с 10,9% на годишна база, като данните все пак са подобри в сравнение с 23,6-процентното понижение през май.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индия изпитва три ваксини срещу коронавируса