IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленото финансиране в Китай се свива заради икономическия натиск на пандемията

Издаването на зелени облигации във втората по големина икономика в света отчита най-бавния си старт от 2017 г.

23:30 | 27.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Зеленото финансиране в Китай се забавя значително заради натиска от страна на коронавируса, с което биват застрашени целите на втората по големина икономика в света за „изчистване“, съобщава Bloomberg. 

Само една сделка за зелен заем беше подписана в Китай тази година, докато издаването на зелени облигации отчита най-бавния си старт от 2017 г. Основна причина за това е смяната на корпоративния фокус от опазването на околната среда и по-чистия въздух към борбата срещу въздействието на COVID-19.

Този вид дълг се използва за финансиране на екологични проекти, включително съоръжения за възобновяема енергия.

Зелените заеми придобиха широка популярност през последните години в Китай, като обемът им нарасна до осемгодишен връх от 306 млн. долара през 2017 г. до 1,8 млрд. долара през 2019 г., сочат данни на Bloomberg, които включват заеми в местна валута.

Наред с бума на емитирането на зелени облигации, този вид финансиране е ключов инструмент за намаляване на зависимостта на Китай от силно замърсяващите изкопаеми горива и реализиране на амбициозната политика за околната среда на президента Си Дзинпин.

Финансирането на зелени проекти - движещият механизъм за търсене на зелени заеми или облигации – е поставено почти на пауза, тъй като кредитополучателите се съсредоточават върху усилията да запазят част от приходите си в условия на пандемия. Компаниите могат да се възползват от бързото одобрение на Пекин за продажба на така наречените „антиепидемични облигации“, които са насочени към облекчаване на ликвидността за фирми, засегнати от вируса.

„Кризите са временни ситуации, докато съображенията за устойчивост са дългосрочни инициативи и трябва да останат тук“, смята Лука Тонело, ръководител глобално структурирано финансиране за Азия в Sumitomo Mitsui Banking Corp. Стандартите за зелена сертификация и устойчивост за банките и инвеститорите остават същите във времена на криза, добавя той.

Пазарите за зелено финансиране в Тайван и Хонконг остават по-устойчиви. Тайванските фирми подписаха договори за зелени заеми, еквивалентни на 3,2 млрд. долара, докато хонконгските компании взеха зелени кредити в размер на 355 млн. долара през първите три месеца на 2020 г., показват данни на Bloomberg.

Базираната в Хонконг сторителна компания Swire Properties Ltd. продължава да разчита на зелените заеми и през тази година, въпреки настоящата криза. Дружеството заяви, че е конвертирало 2 млрд. долара от съществуващите конвенционални заеми в заеми, свързани с устойчивост, през първите два месеца на 2020 г.

Фани Люн, финансов директор в Swire Properties, посочва, че не очаква смущения в амбициите на компанията за устойчивост заради вируса. „Ние сме ангажирани да продължим нашите инициативи за устойчиво развитие и зелено финансиране въпреки краткосрочните предизвикателства в световната икономика“, сподели Люн.

Компанията-майка Swire Pacific Ltd. отчете най-резкия спад на своята печалба след финансовата криза в Азия по-рано този месец.

Зелените заеми в Китай отчитат слаб старт през тази година, въпреки че Кристоф Креот, експерт в Asia Pacific от Credit Agricole CIB, очаква обемите да продължат да се увеличават.

„Китайското правителство даде много насоки за постигане на по-голяма устойчивост, така че има политическо желание да се постигне повече“, заяви той.

Китайските банки са начело на тази инициатива, като много от тях издават зелени, устойчиви заеми, както и такива, свързани с енергийния преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още