IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen Bank коригира целите си и все още няма решение за Русия

Заради войната в Украйна банката коригира целите си за ръста на кредитите и рисковите разходи. Печалбата на групата се удвои през първото тримесечие

14:51 | 04.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Raiffeisen има солиден бизнес в Русия. <em>Снимка: &nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Raiffeisen има солиден бизнес в Русия. Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg

Raiffeisen Bank International (RBI), която бе подложена на огромен натиск заради бизнеса си в Русия, удвои печалбата си в началото на годината. Въпреки това поради войната в Украйна целите за ръстa на кредитите и рисковите разходи трябваше да бъдат коригирани, както обяви в сряда банката, която развива дейност в много страни от Източна Европа, Русия, Украйна и Беларус. Бъдещето на руската дъщерна банка все още е неясно.

„Последователно продължаваме да оценяваме стратегическите си възможности, които включват и организирано изтегляне от Русия", заяви главният изпълнителен директор на банката Йохан Щробл. Тъй като процесът не е лесен, това ще отнеме известно време, добави той. Базираната във Виена банка е един от западните кредитори, които са най-силно ангажирани в Русия. През миналата година руската дъщерна банка е допринесла с около една трета за печалбата на групата в размер на 1,4 млрд. евро.



От началото на войната RBI до голяма степен е преустановила нова дейност в Русия, според собствените си изявления. В Украйна операциите никога не са били прекъсвани въпреки изключително трудните условия. RBI се опитва да запази до голяма степен важните банкови услуги, като например отпускането на кредити. Като пазарен лидер в селскостопанския сектор банката е осигурила значително финансиране за важната за страната зърнена сеитба, обясняват от банката.

Заради войната обаче кредиторът е принуден да намали очакванията си за обема на кредитите. За цялата година за основните пазари в Източна Европа сега се очаква ръст на кредитите в средния едноцифрен диапазон. Преди това се очакваше плюс между 7 и 9%.
 
Очаква се нетният лихвен доход да нарасне в горния едноцифрен процентен диапазон, а нетният комисионен доход - в средния едноцифрен процентен диапазон, потвърди банката предишни свои изявления. Компанията смята, че съотношението разходи-приходи (CIR) ще остане непроменено на ниво от около 55% през 2022 г. Сега се очаква коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) да се доближи до целевата стойност от 13%. Преди това се очакваше съотношението да бъде около 14%. През първото тримесечие капиталовото съотношение спадна до 12,3% от 13,1% в края на годината.

„RBI навлезе в тази криза от позицията на силата", каза Щробл. „През първото тримесечие направихме провизии за висок риск и въпреки това постигнахме ясно изразен положителен консолидиран резултат", добави той.

Консолидираната печалба се удвои от 216 млн. евро на 442 млн. евро. По този начин RBI категорично надхвърли очакванията на анализаторите, които средно очакваха нетна печалба от 165 млн. евро. Банката е трябвало да задели значително повече средства за евентуални просрочия на заеми. Рисковите разходи се увеличиха до 319 млн. евро от 76 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още