IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАРГ ФЗЗ вече с договори за 68% от земите си при среден наем 112 евро/хектар

Новото ръководство на дружеството е застраховало приходите от наеми и аренди на юридически лица (близо 2/3 от общите)

17:08 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЛАРГ ФЗЗ вече с договори за 68% от земите си при среден наем 112 евро/хектар

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ вече е подписало договори за стопанската 2010/2011 за 20 070 хeктара  (68% от земята на Фонда) при среден наем 112 евро за хектар, се казва в съобщение на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Новото ръководство на дружеството е застраховало приходите от наеми и аренди на юридически лица (близо 2/3 от общите) на разумна цена, докато премията за застраховане на приходите за 2009/2010 в размер на над 1,6 млн. евро беше 37 хил. евро, или 2,3%, се казва в съобщението.

Постигнато е било споразумение с Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) по претенцията на ЕЛАРГ за стопанските 2007/2008. БАЕЗ я е оспорвала, но този проблем вече не стои.

Близо 20% от наемите, които юридически лица дължат на АДСИЦ-а за стопанската 2008/2009 (по договори, подписани от предишното ръководство), все още не са събрани.

Основният фокус в управлението на фонда е оптимизирането на портфейла, се казва още в бюлетина.

Не само нашият портфейл, но и земеделската земя в България като цяло, са твърде разпокъсани. Посткомунистическият процес на реституция продължава да бъде основната причина за по-бавното приближаване на цената на земята в България към тази в останалите държави в ЕС, посочват от дружеството.

Искаме броят на поземлените ни парцели да бъде намален, а средният им размер и качество - да се повишат. Очакваме това да увеличи стойността на нашия портфейл. За да постигнем тези цели, следва да положим усилия да заменим земите, които не отговарят на нашите изисквания, за такива, които ги удовлетворяват – както в отделни землища, така и в цели региони, казват от ЕЛАРГ.

Друга голяма задача пред нас е извличането на полза за фонда от такива наши земи, които не ни носят доходи от аренда и не отговарят на нашата селскостопанска стратегия. Вярваме, че едно от решенията е да използваме споразумения за подялба на печалбата със селскостопански производители, се казва още в бюлетина.

Първата реколта от 2 800 тона пшеница вече е събрана и се съхранява в специализирани складове. От дружеството допълват, че климатичните условия не са били особено благоприятни, като рекордните валежи през тази година намалиха количеството и качеството на реколтата.

От друга страна, сушата в зърнопроизводителните райони на Русия и Украйна е довела до почти двойното нарастване на цената на пшеницата в черноморския регион.

Като цяло от дружеството очакват настоящият селскостопански сезон да приключи с малка загуба. Те отчитат това като позитивен резултат за първата година на тази своя дейност, като се вземат предвид екстремните климатични условия.

Въпреки това смятаме, че се налага корекция на селскостопанската ни стратегия за следващата година. Вече е решено, че селскостопанската дейност на дружеството ще бъде рационализирана чрез съсредоточаване само върху седем (от сегашните 13) землища в Ямболска област, уточняват от ЕЛАРГ.

Освен това ще започнем обработката на земя в района на Видин и ще проучим потенциала за изграждане на съоръжения за съхранение. Вярваме, че съсредоточаването върху по‑малко, но по-плодородни землища и региони ще помогне за подобряването на финансовите резултати от селскостопанска дейност, посочват от компанията.

По повод преструктурирането на облигационната емисия на дружеството в размер на 10 млн. евро, от АДСИЦ-а припомнят, че облигациите бяха емитирани преди три години, когато фондът бе под друго ръководство.

Получените пари бяха използвани за финансиране на покупката на парцелите в Бистрица (местността "Камбаните”). Тази покупка бе спекулативно отклонение от стратегията на фонда, а именно – инвестиции в земеделска земя, изтъкват от дружеството.

Въпреки че новото ръководство завърши включването на "Камбаните" в Общия градоустройствен план на гр. София, в сегашната пазарна среда реализацията на пълния икономически потенциал на този актив е затруднена, смятат от АДСИЦ-а.

Ако трябваше да платим облигационния заем на падежа (3 август), фондът щеше да бъде принуден съществено да намали инвестициите си в земеделска земя – стратегическият ни актив. Нашите облигационери (QVT и Allianz) са и основни акционери на фонда, заинтересовани са от дългосрочния ни успех и това позволи удължаването на облигационния заем с три години при благоприятни условия, споделят от дружеството.

Повишаването на годишната лихва от 7% на 8,5% (само с 1,5%) според дружеството е постижение в условията на усложнена макроикономическа обстановка и понижена ликвидност.

Освен по-високата лихва облигационерите получиха и две опции за обратното изкупуване („пут опции”) на облигации с номинал до 2,85 милиона евро. Тези опции могат да бъдат упражнени спрямо фонда до края на 2010. От обичайната си инвестиционна дейност фондът може да обезпечи достатъчно средства, за да покрие плащанията по пут опциите, ако облигационерите решат да ги упражнят, пресмятат от ЕЛАРГ.

В същото време облигационерите ни предоставиха опция за предсрочно погасяване на цялата облигационна емисия. ЕЛАРГ вече ще може да погаси предсрочно облигационния си заем след август 2011. Също така беше договорено, че при евентуалната продажба на нестратегически активи (по-конкретно на проекта „Камбаните”), приходите трябва да се използват за изплащане на облигациите, поясняват от компанията.

През първото полугодие на 2010 ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ отчете 21% ръст на приходите от аренда и наеми на годишна база.

На годишното общо събрание на фонда, проведено на 5 юли, бяха избрани двама нови членове на Съвета на директорите – Димитър Вълков и Добромир Христов, които заменят Стоян Малкочев и Васил Василев.

През миналата седмица във връзка с промените в индексите на БФБ, Съветът на директорите на борсата реши да извади ЕЛАРГ от базата на SOFIX. Дружеството обаче ще продължи да бъде компонент на останалите три борсови индекса.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още