IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена със 6,6% спад на продажбите и загуба за второто тримесечие

По-слабият туристически сезон оказва влияние върху резултатите на дружеството

13:44 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Албена със 6,6% спад на продажбите и загуба за второто тримесечие

Приходите от продажби на Албена АД през второто тримесечие на годината намаляват с 6,6% на годишна база до 13,5 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ. През първото тримесечие на 2010 приходите се понижиха с 59% на годишна база до 359 хил. лв.

За цялото първо полугодие на настоящата година се отчита спад от 9,6% на годишна база до 13,9 млн. лв. Това се дължи на намалението на приходите от наеми с 240 хил. лв., тъй като има по-малко сключени договори, поради по-слабия интерес, свързан с финансовата криза и очакванията за по-слаб туристически сезон, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството. Намаляват и приходите от продажби на стоки и услуги с 1,55 млн. лв.

Компанията отчита нетна загуба за второто тримесечие в размер на 4,3 млн. лв. при печалба от 14,3 млн. лв. за същия период на миналата година.

Тогава обаче дружеството продаде дела си в Албена Инвест Холдинг, като положителната разлика от тази операция бе на стойност 17 млн. лв. Без нея дружеството щеше да отчете загуба и през второто тримесечие на 2009 в размер на 2,7 млн. лв.

През първото тримесечие бе отчетена загуба от 6,5 млн. лв., а година преди това тя бе 7 млн. лв. За първото полугодие на 2010 загубата е 10,8 млн. лв. при отрицателен финансов резултат от 9,7 млн. лв. (след изключване на еднократната продажба) година по-рано.

Акциите на Албена се повишават с 8,8% в днешната търговия на БФБ до цена от 62 лв., което представлява повишение от 50% от началото на годината и ръст от 125% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 264,9 млн. лв.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още