Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

По-висока такса „смет” ще има през 2020 г.

Управителите на етажната собственост ще декларират в общините броя на ползвателите на имотите

 По-висока такса „смет” ще има през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Новата формула за изчисление на местните данъци и такси ще се прилага от 2020 г., решиха депутатите от Бюджетната комисия на парламента, които приеха на второ четене Закона за местните данъци и такси.

Промяната ще настъпи след смяна на формулата, според която данъкът ще се определя от количеството отпадък, а не от данъчната оценка на имота.

Очаква се новата формула да повиши данъка за домакинствата, а не както досега основната тежест за плащанията, извозването и третирането на отпадъците, беше за бизнеса.

С промяната водеща основа за определяне таксата ще бъде количеството на битовите отпадъци. Принципът, на който се залага, е „замърсителят плаща”.

Още по темата


Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Законопроектът предвиждаше новите правила да действат от 2019 г., но представителите на Националното сдружение на общините в Република България призоваха за отсрочка от една година, и с това искане се съобразиха депутатите от бюджетната комисия на Народното събрание.

„Новата наредба на Министерския съвет, с която ще се определя формата и образеца на план-сметката трябва да е готова до 31 март 2019 г., съобщи Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия. - Целта е всички общини да работят по една и съща форма на план- сметката, която ще включва разходите за тази услуга.”

Общините трябва да решат каква ще е базата на разходите до 31 октомври 2019 г. и трябва да приемат наредбата, която ще бъде база за изчисление на данъка.

Не се предвижда плавно преминаване към новия размер на таксата. Това ще се случи от 31 януари 2020 г.

Депутатите приеха до 31 март 2019 година да се подават справките декларации за броя на ползвателите на имотите.

Според определението в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона, ползвател на имота е собственик и/или наемател.

Собствениците на имоти трябва да декларират до 31 март 2019 г. пред местните администрации броя на ползвателите на имота.

Същото задължение ще имат и управителите  на етажната собственост, който до 31 октомври трябва да е готов със справката, одобрена от общото събрание на блока, за да е достоверна информацията.

Глобите за нарушителите ще варират, като за собствениците на имоти, които пропуснат да декларират ползвателите, тя ще е от 10 до 400 лева, а за фирмите – 100 до 3 хил. лева. Санкцията за домоуправителя на етажната собственост е от 50 до 1000 лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
ratten до: ivanrog
преди 1 година
много странно изказване.
9
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Дано това е последното отлагане!

Още от Бюджет и финанси
ББР отбелязва 20-тия си юбилей с международен икономически форум