IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вложители на КТБ се оплакват на омбудсмана заради 4% такса за водене на дела

НПО “Ние, Гражданите” искат яснота как ще се разпределят средствата от масата по несъстоятелността, каза за Investor.bg Вера Ахундова

14:17 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Дела по възражения на кредитори не могат да започнат заради такса от 4% за вложители на КТБ, заявяват от НПО “Ние, Гражданите”.

На 11 януари ръководството на сдружението ще се срещне с Диана Ковачева, зам.-омбудсман, за да обсъди с нея сегашната ситуация, според която делата по възраженията срещу списъка на кредиторите на КТБ, публикуван от синдиците, се водят от три различни състава на Софийски градски съд.

„Това е нарушение на Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), защото трябва да се водят само от състава по несъстоятелността на банката", съобщи за Investor.bg д-р Вера Ахундова, съпредседател на НПО “Ние, Гражданите”.

Според нея трите състава на СГС са определили държавни такси по тези дела в размер на 25 лв., 80 лева и 4% - от т. нар. материален интерес.

„Последният размер е фактически забранителен – той категорично означава за членовете ни отказ от правосъдие, защото е непосилен. Това е явно закононарушение, тъй като водените като установително производство дела противоречат на ЗБН, а таксите са пренесени „по аналогия” от Търговския закон – търговска несъстоятелност", каза Ахундова.

От ФГВБ заявиха за Investor.bg, че се въздържат от коментар по темата.

Досега членовете на НПО “Ние, Гражданите” не са получили отговор на четири сигнала, подадени през 2016 г., за които смятат, че са „въпроси от обществен интерес не само за членовете ни, които надхвърлят 7 хиляди души”.

Според Ахундова тези въпроси са директно свързани и с някои данни и изводи за събрани суми от масата на несъстоятелността и бъдещо частично разпределение на средства на надгарантираните вложители.

По думите ѝ това се отнася за „десетина възражения” на членове на сдружението „Ние, гражданите” срещу обявената сума от вземания в размер на 3,7 млрд. лева в списъка на кредиторите на КТБ.

„Тази сума е с 60 млн. лева по-голяма от размера на изплатените минимално гарантирани влогове, обявени на същата дата, на която е публикуван списъкът на кредиторите на обявената в несъстоятелност банка, посочва Вера Ахундова. - От тази сума трябва да се изключат изплатените минимално гарантирани суми на привилегированите вложители, чиито договори или вид на депозита, не могат  да бъдат променяни, ако съдът е приел за установена дата на неплатежоспособност 20 юни 2014 г., защото всяка операция след тази дата е невалидна."

Друг аргумент, според който списъкът на кредиторите не е точен, е заради 62 млн. лева депозити на ФГВБ в КТБ, изтеглени „по изключение”, съгласно писмо на подуправителя на БНБ Димитър Костов до квесторите, на 26 юни 2014 г.

От НПО „Ние, гражданите” смятат, че още 30 млн. лв. са „ограбени” от 229 служители на КТБ средства, чрез сторнирането на сделки по прихващане, без тези суми да бъдат допълнително платени от ФГВБ.

Представителите на сдружението са на мнение, че политиката на държавните институции и ФГВБ е насочена само към намаляването на броя на надгарантираните кредитори с право на овъзмездяване от масата на несъстоятелността в полза на ФГВБ.

„При размер на депозитите и условно разпределение на 3,7 млрд. лева минимални изплатени влогове и 2,7 млрд. лева депозити на наши вложители, се вижда, че ФГВБ е заявил 200 млн. лева повече от изплатените. Съотношението между ФГВБ и останалите вложители към 20 юни 2014 г. е било 55:45% в полза на фонда. С различни съдебни хватки, недопускане на никакви дела по същество и съдебна такса от 4%, това съотношение е сведено до около 75-80:25-20% в полза на фонда”, обяснява Вера Ахундова.

Тя е категорична, че от обявените за разпределение около 580 млн. лева ФГВБ ще получи около 450-470 млн. лева, а останалите кредитори няма да получат и 3% от изгубените суми.

Съпредседателят на сдружението е убедена, че до това съотношение се стига и чрез незаконни операции основно по партидите на кредиторите на банката с цесии след като са открити нови сметки след фалита на КТБ.

„По този начин са иззети суми на вложителите по невалидни цесии, обявени пред квесторите на КТБ след 6 ноември 2014 г. С тези суми не са извършени прихващания, но не са и върнати по сметки на кредиторите”, посочва д-р Ахундова.

Изводът, който се налага, според нея е, че „при всяко разминаване на суми и други неуточнени въпроси, по които наши членове са възразили, след разглеждане на възраженията им, те като кредитори са преместени в ред 7 по реда на удовлетворяване, което им гарантира нула изплащане”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още