IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 млн. лева са заложени в Бюджет 2014 за тютюнопроизводителите

От актуализацията на бюджета ще бъдат отпуснати допълнително 10 млн. лева за сектора, съобщи земеделският министър Димитър Греков

17:42 | 16.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
100 млн. лева са заложени в Бюджет 2014 за тютюнопроизводителите

В бюджета за 2014 г. сме направили предложение 100 милиона лева да са националните доплащания за тютюнопроизводителите или с 20 процента повече, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков на заседанието на парламентарната комисия по земеделието и храните, пише БТА.

С актуализацията на бюджета е станало възможно увеличението на националните доплащания още за тази година, уточни министърът. Така през декември производителите на тютюн ще получат 84,5 млн. лева, вместо предвидените 73 млн. лева. 

Според Греков бъдеще за отрасъла у нас ще има, макар и отглеждането на тютюн да е тежко. Той коментира, че китайска фирма е проявила интерес за покупка на ориенталски тютюн, използван за производството на качествени цигари. От думите на Греков обаче не стана ясно какви точно са инвестиционните намерения и коя е фирмата, проявила интерес към нашето производство.

Припомняме ви, че от следващия програмен период в ЕС трябваше да бъде спряно финансирането на производството на тютюн от държавата и с европейски средства. Заради липсата на алтернатива в някои селски региони обаче това ограничение се отлага и не е заложено.

Държавите в общността могат да отпускат средства от националните бюджети за производителите на тютюн, като за конкретните суми правителствата получават разрешение от Брюксел

Свиването на финансирането е част от мерките за ограничаване на тютюнопушенето в ЕС. 

На заседанието на парламентарната земеделска комисия днес министър Греков съобщи още, че ще бъдат използвани средства от европейските фондове за откриването на тържища за земеделските производители. "Ще търсим и възможности земеделските производители да могат директно да предлагат своята продукция и да се договарят за нея с големите търговски вериги", коментира още той.

По думите му голям проблем е, че земеделските производители не са обединени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
kefala
преди 10 години
Докато има ненормалници!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
tesla
преди 10 години
Докога ще ги субсидираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още