Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

179 млн. лв. са се натрупали в Сребърния фонд от началото на годината

Към края на юли средствата достигат 3,471 млрд. лв.

179 млн. лв. са се натрупали в Сребърния фонд от началото на годината

Снимка: Pixabay

В края на юли 2021 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, достигат 3,471 млрд. лв. Това е с около 179 млн. лв. повече, отколкото са били в края на миналата година (3,292 млрд. лв.). Спрямо юни увеличението е с едва 8 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите (МФ).

През последните 12 месеца се запазва тенденцията към плавно нарастване на средствата във фонда.

Трансферираните през юли 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 8,15 млн. лв.

За цялата 2020 г. сумата е 188,68 млн. лв. Любопитно е, че за първото тримесечие са били прехвърлени 36,97 млн. лв., а за второто – 133,63 млн. лв.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,34 млрд. лв. допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва

Според годишния доклад за състоянието на Сребърния фонд, в средносрочен хоризонт при прилагания досега консервативен подход, активите на фонда ще се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност под формата на депозит в централната банка или други инструменти по сметки в БНБ. С оглед гарантирането на устойчивост на държавната пенсионна система по-рисково инвестиране на средствата на фонда не е приемливо, подчертава се в документа.

В подкрепа на това е и продължаващата конюнктура на ниски и отрицателни лихви. В дългосрочен план, при благоприятно развитие на пазарните условия анализът на възможността за по-активно управление на средствата на фонда и диверсификация на инвестициите ще бъде на база оценка на степента на риска, както и оценка на възможния нетен доход след приспадане на разходите за управление на инвестициите и други разходи, съгласно закона.

Времевият хоризонт на средносрочната стратегия за инвестиране на средствата от фонда е периодът 2021-2023 година и акцентира върху управлението на паричния ресурс в средносрочен аспект. Според  МФ в текущата външноикономическа ситуация прилаганият към момента консервативен подход е оптимален, тъй като елиминира риска от реализиране на инвестиционни загуби и гарантира запазването на номиналния размер на акумулираните във фонда публични ресурси.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Каквoто и да планирате за свободните си средства, с iuvoUP сте с до 4% по-близо