IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

270 хил. бедни българи ще получат 30 лева еднократна помощ през април

Окончателните параметри на мярката ще бъдат уточнени на заседанието на съвета за тристранно сътрудничество в понеделник

20:37 | 21.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
270 хил. бедни българи ще получат 30 лева еднократна помощ през април

Готови са критериите, по които ще бъдат отпускани 30-те лева еднократна помощ за бедните българи, съобщава bTV. Те са изготвени били обсъдени от експертна комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според прогнозите над 270 хил. българи ще получат еднократната финансова помощ. Мярката ще коства малко над 8,3 млн. лева, които са заделени от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Няколко са групите от нуждаещи се, които могат да кандидатстват за помощта – хората получили енергийни помощи за тази зима, както и тези, на които  енергийна помощ е отказана заради надвишаване на доходния праг с до 10 лева или не са имали шестмесечна регистрация в Бюрото по труда.

30 лева ще имат право да получат еднократно и хората, които не са кандидатствали за енергийни помощи, заради надвишаване на доходите. Те ще трябва да подадат заявление за тази финансова помощ през март.

В доклада си до съвета за тристранно сътрудничество, социалният министър Хасан Адемов е записал, че подкрепата е за най-бедните, 80% от които са пенсионери, със здравословни проблеми, чиито доходи отиват основно за лечение. Мотивира предложението си и с факта, че от 2009 година насам размерът на гарантираният минимален доход не е променян.

„За мен това е една крайно неефективна мярка, но в крайна сметка щом бедните хора ще получат някаква допълнителна сума, е добре дошло за тях", обясни Любен Томев от КНСБ.

Предложението за 30-те лева се очаква да бъде обсъдено по време на заседанието на НСТС в понеделник (24 февруари). По време на днешното на заседание на експертната комисия към съвета предложението за еднократната помощ е прието с консенсус от работодателите и синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
ivancholak
преди 10 години
Направо ще избият рибата с тез 30 лв. от нашия джоб. И знаете ле какво ще направят с тях: 90% от тях ще си купят ракия и цигари. Ето това ще направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още