IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,1 млрд. лв. са се натрупали в Сребърния фонд до края на юли

Трансферираните средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 24,72 млн. лв.

15:32 | 14.08.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общият паричен ресурс, наличен към края на юли в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по известен като Сребърния фонд, е в размер на  а 3,106 млрд. лв. От тях 3,067 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството.

Трансферираните през юли средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 24,72 млн. лв. За първото тримесечие на годината сумата е 17,67 млн. лв., а за второто – 141,45 млн. лв. Общо за 2018 г. са трансферирани 136,54 млн. лв.

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г., натрупаните средства остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г. Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както и към момента. Както и предшествениците си, финансовият министър Владислав Горанов прецени в началото на октомври миналата година (когато документът бе приет), че това е най-безопасната стратегия.

Все пак има вратичка и стратегията може да се променя и ежегодно, ако се наложи.

Освен това настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да „се подкрепят“ с допълнителни източници, но към момента няма движение в тази посока.

Според Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш социален министър, основател на консултантска къща „Бизнес интелект", Сребърният фонд не би имал особено значима роля в бъдещето на пенсионната система у нас. „При създаването си Сребърният фонд даваше основания да се смята, че може да запълни дефицити в пенсионната система на фона на демографската криза. Към момента липсите на Националния осигурителния институт вече възлизат на около 4 млрд. лв.“, коментира Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преди месец. Единствената функция на Сребърния фонд засега е да подкрепя фискалния резерв, посочи още тя.

„Опцията демографския срив да се компенсира и да се подкрепи пенсионната система остава единствено чрез бюджета през данъците“, допълни бившият вицепремиер.

Според нея решението Сребърният фонд да се прехвърли във фискалния резерв е конюнктурно.

сф сф

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
cum on ABBA face
преди 4 години
долен ляв амбреяж!!! не пиши НЕПОДГОТВЕН!!!! за бно шипка (дебнат ги в момента ) чети-симпатизираш им гаранция АМА НЯМААААА да стане преврата ви. ОТ расия САМО московията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
++1Не забравяй, че дедо Дони подписа и те като ивъл рашънс космически сили да имат.Ей тъй и ние една космическа совалчица да усвоим, кредитната си история да подобрим.Н'ъл тъй?Тъй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Споко, шъ ги усвоим! Министърчето от коалиционния партньор ВМРО обеща до Коледа да има и сделка за нови кораби. Нали знаеш ква е процедурата - първо прайме търг, с който прайме на маймуни 5-6 европейски компании и после купуваме от музея на американския ВПК нещо свръхмодерно - нещо с Блок/1970 г. - последна дума съвместимост с НАТО. Американците имали едни страхотни фрегати от 1970 г. - клас "Оливър Хейзър Пери" - точно като за нас. И украинците много са ги харесали, ама на тех ше им ги дадат на кредит. А на нас точно ше ни стигнат тези 3.1 млрд. Боко рекъл, че пак ше настоява да ги платиме авансово, та да се види, че сме нъмбър уан у НАТО, а и още сме немали кредитна история, та така било по по съюзнически. Тамън ся ако преведеме до Коледа 3.1 млрд, към 2030 щели да дойдат - чистак нови - щели специално за нас и за украинците да строят завод у щата Мисури ли беше, Айова ли беше, щото имало голем интерес и от Бахрейн и Индия... Не се притеснявай - сметай, че вече сме ги усвоили... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Изватен,и къде го видя това паравоенното?Яко ви тресе.Тревуляка ли, качака ли, уискито ли е менте, глупави страхливци ли сте си по принцип или просто слушкате опорките на Козяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 11
cum on ABBA face
преди 4 години
Въпросът е защо правителството продължава да пасува пред помиярското руско икономическо заробване, руската агентура-абба за тебе става дума тук, пета колона и паравоенните групи тук. Страх или продажничество????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
ГРОБарите освен тъпо да крадат и убиват бавно народа си,за друго нямат капацитет.Да папкат и слушат Козяк.И нищо друго!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 4 години
s3, отговорът е във въпроса ти:Ще се дадат на тези, от които са взети или ще ги 'усвоим'... наши хора?Лично аз съм да ги върнат на тези, от които са удържани, НО... Да не изчезнат при едни близо 2млрд лв(ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА) на НЗОК по времето на хер Флик???ГАДОВЕ...https://bg.wikipedia.org/wiki/Всекиму_своето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
s3
преди 4 години
Добре де, а защо тези средства седят вместо да ги усвоим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 4 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/Всекиму_своетоАпостолът ли ще следваме, или измекярите?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
"Според Лидия Шулева.... Сребърният фонд не би имал особено значима роля в бъдещето на пенсионната система у нас.... Единствената функция на Сребърния фонд засега е да подкрепя фискалния резерв, посочи още тя."Именно!!! А функцията на фискалния резерв е да подкрепя непоколебимия уелнес на Локхийд-Мартин и съответно - американския фискален резерв! Затова - немедленно с 2.2 млрд. да се предплатят още 8 супер-дупер чудеса на технологиите Ф-16 Блок/1970 (г.), а с останалите 900 млн. да се поръчат две фрегати трета ръка от Белгия, за да подчертаем европейския си ценностен избор и да покажем на кремълското жуже кон боб яде ли и в България евроатлантизъм има ли...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още