Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

369 млн. лв. се върнаха в банковата система през юли

Сумата представлява над една трета от изтеглените през юни средства

369 млн. лв. са се върнали обратно в банковата система през юли, след като заради напрежението в сектора през юни 1,043 млрд. лв. изтекоха от банките, а предпочитанията за влогове под гарантирания максимум от 196 000 лв. намаляха. В седмия месец на годината домакинствата са депозирали обратно 124 млн. лв., а предприятията (нефинансови и финансови) – общо 245 млн. лв.

Заради събитията от юни – масовите тегления на спестявания, поставянето на Корпоративна търговска банка и ТБ Виктория под специален надзор и търсенето на най-рационален изход от създалата се ситуация – 674 млн. лв. от изтеглените през месеца средства са извън банковата система, показват изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ).

Въпреки че пикът на мини банковата паника отмина, неизвестните около съдбата на двете финансови институции остават. И макар че през юни забелязахме прехвърляне на парични средства от едни банки в други, не всички икономически агенти са преценили за уместно да поверят отново своите пари на банките. Все пак добрата новина е, че през юли спестяванията в икономиката не намаляват. След отлива от юни едно от предположенията бе, че той може би е продължил в началото на седмица месец.

Още по темата

През юли обаче общата сума на депозитите в икономиката възлиза на 57,352 млрд. лв., което е с 0,65% повече спрямо юни и с 6,9% в сравнение с юли миналата година. Отделно само спестяванията на населението нарастват с 0,32% на месечна и с 8,3% на годишна база до 38,708 млрд. лв.

Нефинансовите предприятия са депозирали най-много през юли – около две трети от общата сума, или 230 млн. лв. Средствата им в банки са вече 15,27 млрд. лв. - с 1,53% повече спрямо юни. На годишна база БНБ отчита ръст от 6,5%.

Финансовите предприятия увеличават спестяванията си през месеца с 15 млн. лв. до 3,374 млрд. лв. Спрямо година по-рано техните средства са се свили с 6,1%, но на месечна база изчисленията на Investor.bg показват ръст от 0,45%.

Въпреки че обстановката в банковия сектор до известна степен се нормализира, в следващите няколко месеца ще разберем накъде ще се насочат тези 674 млн. лв. Най-вероятно фирмите и домакинствата ще вложат отново своите средства в банките, като се има предвид консервативния подход на спестовност. Добрата новина ще бъде, ако част от парите се реализират под формата на потребление, което да стимулира икономическия растеж, или под формата на по-доходоносни инвестиции.

В сряда БНБ ще публикува своята лихвена статистика. Тя ще ни подскаже как са се движили лихвите по влоговете през юли. Ще видим дали банките са повишили леко ставките в опит да привлекат отново паричните средства, които напуснаха банките през юни. В началото на септември пък Националният статистически институт ще разкрие данни за оборотите в търговията, които служат и като мерило на потреблението.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
6
 
6
преди 5 години
Само какви щети нанесе заигравката на сладурите Пеевски и Цааров.... Из;иза че в страната България нищо не е гарантирано, гор долу като през турско.
0
 
24
 
5
преди 5 години
На тази статистика на БНБ вярвам, колкото на контролът им към банките, и колкото на Искров, че КТБ е добре ликвидна и стабилна банка няколко дни преди да каже, че са изнасяни пари с чували :))))
9
 
4
 
4
преди 5 години
"369 млн. лв. се върнаха в банковата система през юли" - и над 200 млн се дръпнаха от КТБ, значи баланса е около 150+ ее ми има мегдан да ги дръпне още некой и тея ... :))
1
 
5
 
3
needtoknowmore до: bigi
преди 5 години
Няма профилна снимка
Повече инвестиции, като му дойде времето!
12
 
4
 
2
преди 5 години
БФБ е добра алтернатива за част от спестяванията.

Още от Бюджет и финанси
Почина дългогодишният финансов журналист Анна Брандийска