Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

94% от българите вземат касова бележка при всяко плащане

Над две трети от източноевропейските потребители знаят, че сивата икономика ощетява бюджета, като намалява парите за обществени услуги, показва проучване

94% от българите вземат касова бележка при всяко плащане

Снимка: Pixabay

94% от потребителите в България вземат касови бележки при всяко плащане. Това е най-висок дял в сравнение с девет страни от Централна и Източна Европа. Средният показател за региона е 86%, като в Чехия е най-нисък – 71%. Това показва най-новото проучване на Mastercard за информираността и отношението на обществото към сивата икономика, проведено в десет държави, съобщиха от международния картов оператор.

Още по темата

Изследването, направено от IPSOS в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Румъния, показва, че 80% от потребителите са склонни по-често да извършват плащанията си електронно, след като разберат, че промяната в тяхното собствено поведение при пазаруване може да помогне в борбата със сивата икономика.

Това се отнася за 60% от словенците и за 85% от румънците, при 76% средно за Източна Европа.

Близо 80% от източноевропейските потребители, участвали в проучване на Mastercard, се отнасят негативно към сивата икономика и биха насърчили правителствата си да се борят срещу нея.

Мнозинството (69%) разбира, че сивата икономика води до намаляване на средствата, предназначени за обществени услуги като образование, здравеопазване и пътна инфраструктура.

С 1 процентен пункт са повече тези, които осъзнават, че прикриването на доходи от данъчните инспекции има негативно въздействие върху растежа на икономиката и води до нелоялна конкуренция.

Над 80% от потребителите биха призовали правителствата си да предприемат действия за борба със сивата икономика (вариращи от 72% в Полша до 92% в България и 93% в Босна и Херцеговина).

Въпреки това проучването на Mastercard сочи, че много от тях не осъзнават, че собствените им навици при пазаруване могат да доведат до положителна промяна.

Почти половината от запитаните (45%) вземат касови бележки само когато знаят, че може да им потрябват. Освен това, те не са запознати с това, че електронните плащания могат значително да помогнат в борбата със сивата икономика.

Така например само 37% от запитаните идентифицират разплащането с карта, вместо с пари в брой, за един от начините за борба със сивата икономика. В Унгария едва 13% са отговорили по този начин, което е едно от най-ниските нива на информираност в Източна Европа.

След като потребителите разберат, че промяната в тяхното собствено поведение при пазаруване може да помогне в борбата със сивата икономика, те са съгласни да го направят.

Според проучването на EY „Намаляване на сивата икономика чрез електронни разплащания“, поръчано от Mastercard през 2016 г., пасивното поведение е причина за най-голям дял от сивата икономика в района на Източна Европа.

Потребителите остават „пасивни“ в усещането, че не получават никакви преимущества, а често дори не са запознати с това, че търговецът не отчита продажбите пред данъчните служби.

Джордж Саймън, президент на Mastercard за Централна и Източна Европа, заяви: „Нашето изследване показва, че потребителите в Централна и Източна Европа всъщност са съюзници на правителствата в борбата срещу сивата икономика. Има нужда от засилени образователни дейности, за да се увеличи информираността на гражданите за тяхната собствена роля в намаляването на сивата икономика. Безкасовите плащания изглежда са ефикасен начин за постигането на тази цел, като потребителите ги намират за бързи, удобни и безопасни за разплащания.“

Новото изследване разкрива още, че високото ниво на информираност относно сивата икономика води до по-големи очаквания от правителствата да се борят срещу нея.

В тези държави (Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Хърватия), запитаните смятат, че потребителите трябва да участват в борбата със сивата икономика, като ограничат възможностите на бизнеса да прикрива доходите си.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
0
 
1
fon
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Има някои толкова нагли, че им иска бележка и те не ти я дават. А на телефона дето за дали от НАП за това се чудят защо им се обаждаш.

Още от Бюджет и финанси
Д. Радев: Не се очакват резки движения на лихвите през 2018 г.