Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

А. Василев: Планът за въвеждане на еврото бе приет, имаме 18 месеца за подготовка

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе финансовият министър

А. Василев: Планът за въвеждане на еврото бе приет, имаме 18 месеца за подготовка

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие днес Националния план за въвеждане на еврото през 2024 г., обяви след края на заседанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към институциите - как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще става работата в агенциите по вписвания, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото“, обясни Василев. Той подчерта, че предстоят важни законодателни промени, включително промяна в Закона за БНБ, но преди всички изменения ще има обществени обсъждания. 

Още по темата

Планът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Според първоначалния вариант на плана страната ни трябва да въведе еврото от началото на 2024 г., като се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. 

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, категоричен бе Василев.

По думите му 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането на единната европейска валута ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите.

Според записаното в плана след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Проектът на Националния план бе публикуван в края на юни миналата година. В него са дефинирани и правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Темата от няколко седмици поражда напрежение и в коалицията. „В коалиционното споразумение е предвидено еврото да се въведе възможно най-скоро. Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г., отнема 18 месеца, така че нямаме и много време“, обясни финансовият министър. Въпреки това от „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП настояваха преди приемането на плана да бъде представен анализ, който да покаже всички плюсове и минуси от приемането на единната валута.

В средата на май Асен Василев обеща такъв анализ, като днес обяви, че по него активно се работи и ще бъде публикуван, щом стане готов. Той напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и след провеждане на широкомащабна информационна кампания, която ще се основава именно на направения анализ. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
2
 
1
 
16
Dr. Vatnikov до: scott
преди 1 месец
Имаш по 2 грешки в 1 дума, г-н "прееменето", но си тръгнал да дрънкаш и да правиш оценки?? Ти сериозно ли?
3
 
1
 
15
преди 1 месец
Няма профилна снимка
целта която си поставя *** с прееменето на евронът е МНОГО ГРЕШНА! Да има ощи и ефтини кредити, това е ЗОРЪТ.....Държавната машина греба с пълни шепи откъде можа, вместо да впрегне кредитите да пичелът и работът ги ЗАНУЛИ. И късгъ, днес, великите мушеници-финансисти кат хърсев го измислиха - преемаме евронът и ПРЕВЪРТАМЕ ИГРАТА. ПАК ний на бутона, пак целите в бело.спокс, а бройлери-рая откъде? Измреха.....най-ного да ви дойдат серийци и укри. които не плащата преди да ти кръцнат грацмунят.ЕВРОПАУЗАТА /наречена за кратко "план за приемане на еврото"/ше се провали в територията.
2
 
1
 
14
Dr. Vatnikov до: Petar2015
преди 1 месец
Не говори глупости, копейнико неподавал си носа извън село. Цените в последно приелите еврото 4 държави не мръднаха и цент! Аман от празнидумци и опоркаджии!
5
 
1
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чака ни още инфлация значи. На етикетите с цените, търговците ще задраскат "лева" и ще напишат "евро".
4
 
4
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Копейници, не ревете толкоз много. На вас ще продължат да плащат с копейки, няма страшно.

Още от Бюджет и финанси
Банка ДСК с ново дигитално решение за бизнеса