IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ: Над 288 хил. лева са нарушенията в Община Дулово

За близо 1,062 млн. лева са нанесените вреди от първите десет нарушители при ползването на публични средства

16:58 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За близо 1,062 млн. лева са нанесените вреди от първите десет нарушители при ползването на публични следства, показват изчисленията на Investor.bg.

От април до юни Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи 91 финансови инспекции, като експертите ѝ повериха 1179 договора на обща стойност над 80,820 млн. лева, което е значително повече от първото тримесечие, когато броят на проверените договори беше 592, съобщиха от ведомството.

Инспекцията е обхванала 282 обществени поръчки на обща стойност над 300,755 млн. лева. При тях са установени 28 случая на непроведени или неоснователно проведени процедури. По този показател АДФИ отчита намаление на тримесечна база, като от януари до март броят им беше 41.

За констатираните през второто тримесечие на тази година са съставени 12 акта за начет и 160 акта за установяване на административни нарушения. Това е спад в сравнение с първото тримесечие, когато броят на издадените актове за начет беше 40.  По време на финансовите инспекции са идентифицирани пет „индикатора за измама“ според Закона за държавна финансова инспекция.

Най-голямо нарушение инспекторите на АДФИ са констатирали в Община Дулово. При проверката  за начисляване, изплащане и отчитане на средства за трудови и допълнителни възнаграждения, обезщетения и отпуски на служителите в отдел „Образование“ за периода от 1 септември 2013 г. до 30 юни 2018 г. вредите са за 288 504  лева, като 27 740 лева вече са възстановени. 

На второ място сред първите десет с най-големи нарушения се нарежда Професионална гимназия по строителство и архитектура - гр. Пазарджик. Проверката е за средствата, използвани за ремонта на покрива на сградата, за санитарните възли и боядисване на стаи на общежитието. В АДФИ са пресметнали, че нарушенията са за 237 117 лева, от които са възстановени 1 376 лева.

На трето място, с най-голяма сума за нанесени вреди се нарежда „Монтажи“ ЕАД - клон "Централна контролна лаборатория " Нови Искър. При проверката на  документите за отчитане на приходите и разходите по касов път, както и счетоводното им отразяване в регистрите в периода от 1 януари 2013 г. до датата на извършване на проверката на касовата наличност на клона, нарушението е за 168 301 лева.

В Института по криобиология и хранителни технологии са установени нарушения за 126 342  лева, като са възстановени 6 500 лева. Те са направени в периода от 1 януари 2016 г. до момента на проверка на касовата наличност. Отнасят се до отчета на приходите и разходите по касов и банков път, както и счетоводното им отразяване в регистрите на института.

Най-големият нарушител при общините е Карлово. При  ремонта на Мемориален комплекс „Христо Ботев“ в гр. Калофер“, сключен от общината и „ЗАРАСТРОЙ“, вредите за общината са за 101 301 лева.

При проверка на извършените обществени поръчки в периода от 1 януари 2017 г. до 31 октомври 2018 г. от АДФИ са установили нанесени вреди на Държавната агенция за българите в чужбина за 63 472 лева, от които са възстановени 19 493 лева.

Инспекторите на АДФИ са пресметнали, че в Професионалната гимназия по механотехника, гр. Сливен, има нарушения за 49 403 лева при изпълнение на договор с „Декорстоун“ ЕООД за строително – монтажни работи.

За 11 225 лева са нарушенията в Община Кочериново, които вече са възстановени. Проверката е обхванала изразходването на публични средства по договори от 2015 г., финансирани по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места по Програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 /мярка 322 по ПРСР/“. Те се отнасят до благоустрояване на градско площадно пространство – площад „Трети март“ на  Кочериново и на с. Пороминово, както и основен ремонт на сградата на читалищата в двете населени места.

Отчетените през 2018 г. разходи за доставка на лекарствени продукти (медикаменти), медицинска апаратура, болнично хранене и безплатна храна на персонала, са били обект на проверка в Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас. Нарушенията при проведените обществени поръчки са за 9 096 лева, които са възстановени, информират от АДФИ.

За 7 181 лева са вредите, нанесени на бюджета от Първо помощно училище „Проф. д.н.п. Георги Ангушев“. Проверката се отнася до отчетените разходи за строително-ремонтни работи в периода 1 януари 2016 г. до края на миналата година и проведените за тях обществени поръчки. Инспекторите са прегледали и разходите за командировки с лични моторни превозни средства, гражданските договори, обезщетенията при прекратяване на трудови правоотношения, разходите за обучение, както и отчетените разходи за гориво на ученическия автобус.

Извън класацията на първите десет по-големи нарушители остава Община Ковачевци, в която АДФИ установява вреди за 6 950 лева, които са възстановени. Проверката обхваща разходите при събирането и разходването на такса битови отпадъци, както и целевото разходване на средства за зимно поддържане и снегопочистване и извършените плащания по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още