IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ откри нарушения в близо 40% от обществените поръчки за 2016 г.

За изминалата година инспекторите на агенцията са установили нередности в бюджетната и финансова дисциплина за 17,4 млн. лв.

15:20 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. са проверени 2016 обществени поръчки на обща стойност 843 млн. лв. Установени са нарушения при 782 поръчки или при 39% от общия им брой. Това става ясно от Отчет за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 2016 г., приет от Министерския съвет (МС), съобщават от правителствената пресслужба.

При 341 поръчки, или при 17% от общо проверените, са установени нарушения, които водят до неспазване на принципите на Закона за обществени поръчки (ЗОП) за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

При 30 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите.

При 15 случая са сключени анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение и др., без да са били налице законови основания за това и др. 

При 441 или при 22% от проверените обществени поръчки са констатирани нарушения, които имат процедурен характер – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне, внасяне и освобождаване на гаранции за участие и за изпълнение на поръчки и други.

Извършените през 2016 г. финансови инспекции и проверки по реда на Закона за обществените поръчки са 664. Констатирани са причинени вреди на организации и лица в размер на 8,4 млн. лв., от които по време на инспекциите са предотвратени и възстановени 1,09 млн. лв., се посочва още в отчета. 

За установените вреди са съставени 28 акта за начет срещу 24 длъжностни лица и са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.

Финансовите инспектори са установили 286 случая на възложени обществени поръчки за 58,8 млн. лв., при които не са проведени съответните законови процедури или не са събрани оферти чрез публикуване на покани за избор на изпълнител на обществената поръчка при наличие на всички основания за това.

Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки, пише в доклада.

Инспекторите са установили нарушения на бюджетната и финансова дисциплина за 17,4 млн. лв., за които органите на АДФИ ангажират административнонаказателна отговорност, в т. ч. нарушения на Закона за счетоводството, на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, извършени разходи, без да има одобрени средства по бюджетите, нецелево разходване на предоставени от държавния бюджет средства за капиталови разходи и други.

През отчетния период са съставени 646 акта за установяване на административни нарушения, в т. ч. 486 на физически и 160 на юридически лица. По образуваните административнонаказателни производства са издадени 268 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 258 480 лева.

На органите на прокуратурата са изпратени 101 доклада от извършени финансови инспекции и проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още