IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ откри нарушения в разходването на близо половин милион лева

Възстановени са 204 млн. лв. нецелево разходвани средства за третото тримесечие

12:35 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е извършила 141 финансови инспекции през третото тримесечие на 2019 година.

В периода юли – септември са проверени 333 обществени поръчки. Общата им стойност е 667,8 млн. лв. и е с около 50% по-висока от тази за предходното тримесечие, съобщават от агенцията.

Инспектирани са 1066 договора на стойност 283,7 млрд. лв.

По време на финансовите проверки са констатирани 23 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки. Наблюдава се спад в сравнение с предходния отчетен период, когато броят им е бил 28.

Сходна е тенденцията при установените от финансовите инспектори нецелево разходвани средства. Общата им стойност през третото тримесечие на годината е 477 млн. лв., а в периода април-юни е била 631 млн. лв. 

По време на инспекциите са възстановени 204 млн. лв. нецелево разходвани средства, което е близо три пъти повече от възстановените от АДФИ в предходния период.

За установените през тримесечието нарушения са съставени 9 акта за начет и 345 акта за установяване на административни нарушения.

По време на финансовите инспекции са открити 33 „индикатора за измама“ по смисъла на §1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавна финансова инспекция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още