IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на Бюджет 2014 е вече факт

С промените в закона депутатите направиха и прихващанията на вземания от КТБ недействителни

15:03 | 26.11.14 г. 2
Актуализацията на Бюджет 2014 е вече факт

43-то Народно събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета за 2014 година. Плановете предвиждат нови дългове за 4,5 млрд. лева, от които 3 млрд. лева ще дойдат от външните пазари. Заради неизпълнените приходи дефицитът в бюджета ще нарасне до 3,7% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

С промените в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет се правят и изменения в Закона за банковата несъстоятелност. Според текстовете прихващанията на вземания от Корпоративна търговска банка (КТБ) със задължения към нея вследствие на цесии, направени след поставянето й под специален надзор от 20 юни, ще бъдат обявени за недействителни по отношение на кредиторите.

Те ще бъдат изпълнявани чак след като синдикът изготви окончателната сметка за разпределяне или след като банката бъде продадена като цяло предприятие от т. нар маса на несъстоятелността.

Промяната в закона за бюджета предвижда още и допълнителни средства за министерства и институции.

За осигуряване на изпълнението на най-неотложните задължения до края на годината се предоставят средства на вътрешното министерство в размер на до 125,7 млн. лева, на Министерството на здравеопазването - до 24,2 млн. лева, на Министерството на регионалното развитие - до 16,4 млн. лева, на Министерството на земеделието и храните - до 16,4 млн. лева., на Висшия съдебен съвет - до 10 млн. лева, на Министерството на правосъдието - до 5 млн. лева, на МВнР - до 3 млн. лева, на Държавния фонд "Земеделие" - до 70 млн. лева.

В разчетите са предвидени и до 77 млн. лева за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

Малко по-рано днес депутатите отхвърлиха предложението на АБВ да има коледни надбавки за всички пенсионери, което би коствало на бюджета 110 млн. лева.

Без подкрепа остана и предложението на БСП да бъдат предвидени по-високи приходи (с 337 млн. лева), на базата на данните за изпълнението на приходите в последните месеци и очакваното засилване на търговската дейност в последните два месеца на годината.

Очакванията на левите бяха, че така дефицитът ще падне под 3%. По време на второто четене на закона в бюджетната комисия обаче зам.-финансовият министър Кирил Ананиев беше категоричен, че мярката ще доведе до намаляване на дефицита, но до едва до 3,3%.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
tonitov
преди 9 години
Не тия "опускат 125 милиона на шапкаджийте", а ония дето само за народа, за истрадалия народ, за бедният им мил, скъп и т.н. народец, за който само те "мислят', но как да го обират без кавички. Не видях колко пари са отделени в перото за всеки случай, както си гласуваха най-големите маскари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
"на вътрешното министерство в размер на до 125,7 млн. лева, на Министерството на здравеопазването - до 24,2 млн. лева, на Министерството на регионалното развитие - до 16,4 млн. лева, на Министерството на земеделието и храните - до 16,4 млн. лева., на Висшия съдебен съвет - до 10 млн. лева, на Министерството на правосъдието - до 5 млн. лева, на МВнР - до 3 млн. лева, на Държавния фонд "Земеделие" - до 70 млн. лева."Ъ?Както каза някога директорката на немската гимназия,цитирайки Ленин, 'Държава, в която полицаите получават повече от учителите, е полицейска държава" Значи шапкаджиите ще опукат 125 милиона лева за оставащя месец до края на годината? Ко? Бой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още