Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Актуализираният бюджет на София е с 23,4 млн. лева по-малко

Промените са необходими заради последиците от кризата с коронавируса, уточнява столичният кмет

Актуализираният бюджет на София е с 23,4 млн. лева по-малко

Снимка: БГНЕС

Готов е актуализираният бюджет на София за тази година, като в него са предвидени с 23,4 млн. лева по-малко, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

По думите ѝ тази актуализация е необходима заради по-малките приходи на общината в ситуацията на кризата с коронавируса.

Йорданка Фандъкова уточни, че след въвеждането на извънредното положение в страната, приходите са се свили с 18,9 млн. лева само през март, като се прогнозира, че този спад ще продължи.

Още по темата
„Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължи чувствително да намаляват до края на 2020 г.“, уточнява столичният кмет. „Затова актуализираме бюджета с 23,4 млн. лв. Със същия размер – 23,4 млн. лв. намаляваме и разходите, за да изпълним законовото изискване за балансиран бюджет“.

Очаква се намаление на данъчните приходи с 12,1 млн. лева, а приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество да са с 8 млн. лева по-малко. С 3,5 млн. лева ще са средствата от данъка върху превозните средства. Превижда се и спад от 600 хил. лева на туристическия данък. Намалението на приходите от такси и други приходи ще е 11,3 млн. лева.

Очаква се най-сериозен спад да има от таксата за ясли и детски градини, който ще е в размер на 3,9 млн. лева. След това се нарежда такса „битови отпадъци“ с 2,6 млн. лева. С 1,4 млн. лева ще е спадът на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки, а с 2 млн. лева по-малко ще са таксите за технически услуги.

Средствата в инвестиционната програма ще са с 13,3 млн. лева по-малко, а текущите разходи – с 12,8 млн. лева.

По думите на Йорданка Фандъкова се запазват всички средства, които са планирани за стратегическите приоритети, в това число метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път. В този списък попадат и строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Предвиждат се с 6,7 млн. лева по-малко за няколко инфраструктурни проекта, които още не са започнати.

Столичният кмет подчертава, че има голям спад на приходите от градския транспорт по две причини. Първата е, че има по-малко продажби на карти и билети, а втората – спирането на синята и зелена зона за паркиране.

Приходите на общинските лечебни заведения също отчитат сериозен спад – заради допълнителните разходи за лечение на пациентите, заразени с коронавирус, и заради намалената си дейност.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Гербавият Фандък актуализира бюджета, а комисийката им они ден си гласува 4000 лв заплатки, за 12 часа работно време на месец, по интернет ;D :D ПЕСТИМ! ХУБАВО Е!

Още от Бюджет и финанси
Използването на европари в регионите расте бързо в края на програмния период