Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ал. Трифонов: Нужно е създаването на индустриален профил на регионите

Няма ясни критерии за разпределянето на допълнителното финансиране от 140 млн. лева в общините, посочи експертът от Института за местно и регионално развитие

гледано: 2722   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В средата на декември кабинетът задели над 1,3 млрд. лева от излишъка за изграждането на магистрала „Хемус“. Как този проект ще повлияе на развитието на районите в Северна България и дали това е достатъчна мярка за тяхното развитие, както и по какъв начин ще привлече инвестиции, коментира Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Изграждането на магистралите, включително и тази магистрала, е необходимото условие, но не е достатъчно. Защото наистина те предполагат насочване към инвестиции, по-голям интерес, по-голямо спокойствие за бъдещите инвеститори, тъй като ще има  удобна транспортна инфраструктура, но се поставя въпросът какви товари ще се транспортират по тези пътища и по тези магистрали, посочи той. – И тук има един голям проблем, който много пъти съм засягал - никой не се зае с една много тежка и отговорна задача да се направи т. нар. индустриален профил на България. И това е връзка именно с това райониране, което ще стартира в началото на следващата година."

Решението на правителството за допълнително финансиране със 140 млн. лева за регионите Трифонов определи като "изравнителна субсидия" и посочи, че при разпределянето на тези пари по общини няма ясни критерии.

"Общата задлъжнялост на общините клони именно към тази сума. Тоест, вероятно се цели този дълг да се нулира. Но пък общинският дълг и общинските гаранции са за 1,5 млрд. лева, което означава, че те не могат да водят своя местна икономическа политика, смята Александър Трифонов. – Това е много тежка задача за местната власт и държавата е необходимо да подпомага и да се ангажира да създава именно този индустриален профил на всеки регион и после да го реализира на базата на предложения от общините, на анализи, на възможности, на енергийните ресурси, на енергийната политика, диверсификация на енергопроизводството, тогава вече би могло да се търси едно устойчиво и балансирано развитие на всички региони."

Според него досега никое българско правителство “не се зае да направи индустриален профил на регионите, да отчете в него особеностите им и да изгради на тази основа политики за развитието им".

По думите на представителя на Института за местно и регионално развитие това е основата на пречките за регионалното балансирано развитие.

Един от вариантите, за който настояват от Националното сдружение на общините е между 1 и 2 процента от данъка върху доходи на физически лица да отива в общинския бюджет.

За тази мярка Трифонов каза, че е много минимална сума и това може да доведе до допълнително напрежение при ниските доходи на населението.

"Това е именно големият проблем – защо трябва да разстройваме и да нарушаваме социалния мир. Ние трябва да го стабилизираме, а стабилизирането на социалния мир става именно чрез създаването на една промишленост, местна промишленост, колкото и да е дребна или по-голяма, тя ще реши проблема с демографската криза, с вътрешната миграция между регионите, бедността ще се ограничи", е мнението на експерта.

Повече по темата вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това, което ни казва авторът, е напълно логично и очаквано да се сбъдва. Но няма, защото предполага управляващите в държавата да имат визия и стратегия за цялостното й развитие, а те НЯМАТ. Непосилно е за тях да ги направят и изисква отговорности. Защо все отлагат децентрализацията в управлението? Защо изведнъж се изправиха срещу електронното гласуване? Всеки министър е инструктиран да върши и не върши някои неща. Напхример Николина Ангелкова няколко години не иска да въведе т. нар. единен информационен туристически регистър. Това е изискване на ЕС. Този регистър изважда на светло целия туристически бизнес. Т. е не може в този бизнес да се крият нощувки. Това е и една от причините България да не е приета все още в Шенген.
ГЕРБерската пропаганда е толкова успешна, че в момента в който някой каже истината в очите, веднага е обявен за русофил, комунист и така нататък. Толкова заблуден народ сме, че не искаме да повярваме.

Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България остават на минус и през април, според БНБ