IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Георгиев: Фондът на фондовете въвежда лихвена субсидия

Всяка иновативна компания може да получи дялово финансиране чрез участие в капитала ѝ, съобщи изпълнителният директор на Фонда

15:50 | 09.03.21 г.
Александър Георгиев: Фондът на фондовете въвежда лихвена субсидия

Портфейлните гаранции с таван на загубите са дългови инструменти, които имат за цел да облекчат достъпа до финансиране на българските компании.

Александър Георгиев поясни, че всяка компания, която отговаря на определени изисквания, може да кандидатства за банков кредит в кредитни институции със споразумение с Фонд на фондовете.

„Ние ще гарантираме на банката дълга на кредитополучателя. По този начин поставяме условие пред банките те да кредитират по-лесно, т.е. да намалят цената на кредита през лихвените проценти и от друга страна изискванията за обезпечение“, обясни той.

По думите на финансиста бизнесът може да кандидатства за всякакви заеми.

„Изискванията са компаниите да са малки и средни фирми съгласно Закона за малки и средни предприятия и да не са били в затруднено положение преди края на 2019 г.“, обясни изпълнителният директор на Фонд на фондовете и напомни, че финансирането не трябва да се дублира и тогава бизнесът може да ползва няколко различни облекчения.  

Относно фондовете за градско развитие Георгиев заяви, че около 95% от проектите, по които се работи, са инфраструктурни, а другите са за инвестиционна дейност, като голяма част от тях се извършват от МСП. В момента Фонд на фондовете работи с 39 общини. Той съобщи, че така се финансира летния театър в Стара Загора.

Друга от мерките за подкрепа на Фонда на фондовете са дяловите инвестиции.

„Смисълът на дяловите инвестиции е една компания да получи финансиране чрез участие в капитала ѝ. Тези инвестиции са структурирани така, че за всяка компания да има финансиране“, каза още изпълнителният директор на Фонд на фондовете, като напомни, че пет фонда вече подпомагат стартъпи.

Той потвърди, че Фондът обяви процедура за финансиране в селските райони и се надява на сериозен интерес от земеделските производители.

„Скоро очакваме да подпишем споразумения по програмата за морско дело и рибарство“, информира Георгиев.

Кои са новите финансови инструменти за подкрепа, с които Фонд на фондовете ще финансира бизнеса, засегнат от Covid-19?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още