IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексиев: Наблюдаваме изсветляване на трудовете отношения

Юни е 18-и пореден месец на ръст на работните места, твърди икономистът от ИПИ

12:41 | 20.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители в шивашка фабрика в град Гоце Делчев. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служители в шивашка фабрика в град Гоце Делчев. Снимка: архив Ройтерс

Най-важният извод за пазара на труда в България през последните месеци е продължаващото създаване на работни места в частния сектор.

Тази теза застъпи икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„Юни стана 18-и пореден месец на поредно създаване на работни места, като последните 6 месеца са и най-силните в това отношение“, заяви Алексиев.

„Да, икономиката продължава да създава работни места и това е един очакван ефект," каза икономистът. По думите му пазарът на труда следва икономическия растеж: „Когато фирмите видят, че печалбите им се вдигат, оборотът се увеличава те са по склонни да наемат повече хора на работа". 

По думите му в момента икономическата конюнктура не предполага криенето на доходи.

„В идеалния свят ще имаме повече хора, заети в сектори с по-висока добавена стойност. Това означава по-висока заплата, по-висока средна заплата, по-хубав живот за всички. Но с оглед на това, което видяхме през последните три години това е добра новина, че икономиката дръпна достатъчно, за да може да изтегли и някои от по-нископлатените сектори".

Притеснителна ли е тенденцията за създаването на нископлатена заетост?

„Това не би трябвало да ни притеснява. Проблемът е в това, че огромната част от все още безработните лица са с ниска квалификация. Ръстът на тези нископлатени работни места отразява развитието на преработващата промишленост, на строителството, хотелиерството и ресторантьорството. Бих казал, че тази реинтеграция на пазара на труда е добра на фона на това, което се случи през последните десетина години, защото основният проблем беше именно как да върнем към заетост тези хора, които имат ниска производителност, ниско образование. Всичко това - на фона на бързо покачващата се минимална заплата, която задава по-високи изисквания за производителността“, добави специалистът.

Кои са секторите, които извършват реинтеграцията на трудовия пазар? Защо трябва да отпаднат минималните осигурителни прагове? Дали трудовите отношения са излезли от сивия сектор – вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Има изсветляване защото криминализираха неплащането на осигуровки - на лоши,недобросъвестни хора строги закони подобно като на наморника за лошите кучета Останалото съм го обяснил тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528 България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата според доклад на Европ.парламент Със зариване на главата в пясъка няма да се оправят нещата - трябва да се казва истината и да се оправят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още