Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Андрей Новаков: Парите от ЕС за България са без аналог

Средствата ще стигнат до реалната икономика и са застраховка, че ще излезем от кризата, твърди евродепутатът

Андрей Новаков: Парите от ЕС за България са без аналог

Снимка: Bloomberg 

Парите от ЕС за България са без аналог. По оперативните програми и фондовете се отпускат средства срещу реформи и на база състоянието на икономиката, затова и страната ни получава още повече пари, защото се счита от Европейската сметна палата, че се постигат резултати и трябва да бъдем насърчавани да продължаваме по този път. Това коментира в ефира на Нова телевизия евродепутатът Андрей Новаков.

По думите му парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че България ще преодолее кризата. „Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика – до всяка една фирма. По един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват”, обясни Новаков.

В отговор на критиките на опозицията, че реално България ще получи много по-малко пари, спрямо други държави, Новаков посочи, че за да се разбер парите повече ли са или не, единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. „До момента сме имали по-малко. Да, има държави, които са получили повече – това е прекрасно.

Огромна част от държавите обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече”, коментира евродепутатът. 

Още по темата

„Колеги, работещи в Европейския парламент в комисии, които нямат нищо общо с бюджета, започнаха да го обсъждат. Липсваше ми качествен дебат по темата. Щастлив съм още, че колегите са ограничили своя анализ да представят 29 млрд. евро като нула. Това е прекрасно, можеше да ги представят като задължения, за да се наложи да внасяме пари в европейския бюджет и да помагаме на закъсали държави като Холандия и Франция. Слава богу, не са го казали”, каза още Новаков.

Той е категоричен, че европейският бюджет за страната ни е исторически, колосален и без аналог. Евродепутатът изрази удовлетворение, че отпускането на средства е обвързано с върховенството на закона. „Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим”, каза още Новаков.

Относно формулата за изчисления на средствата по спасителния план той каза, че в основата си тя залага на това колко е пострадала икономиката на отделната страна от кризата, колко хора са загубили работните си места и колко се е свил брутният вътрешен продукт. Затова страни като Гърция и Словения, например, са получили повече от България.

Относно въпросните 200 млн. лв., които лично премиерът Борисов е издействал за Северозападна България, Новаков каза, че са началото на това този край да бъде считан за най-бедния в Европейския съюз. „Това са целенасочени инвестиции точно там в три области и колегите, които са си позволили да кажат, че това са нула, ги призовавам да отидем заедно до Видин, Враца и Монтана”, добави той.

Темата коментира и бившият икономически министър Николай Василев в ефира на БНТ. По думите му договореното е бюджет или сделка за спасяването на Южна Европа от финансови затруднения. "Всъщност богати и спестовни държави - Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия, плащат много пари, а най-вече получават южните държави, за да не катастрофират тази година - това са държавите с прекрасни плажове. Получава и Източна Европа, в рамките на която е и България - тоест ние сме от получаващите без да имаме нужда от спасяване, но тъй като всички от Източна Европа получават, получаваме и ние", обясни Василев.

Според него са логични исканията на някои страни членки на ЕС да се упражнява строг контрол върху разходването на евросредства, които ще бъдат отпускани. За радост, "България не е сред най-рисковите държави в тази сфера", добави бившият министър. "Има други две държави с по-голям проблем от нас. При тях има истински риск, ако продължат да изглеждат странно в ЕС, да бъдат наказани финансово. Това са Унгария и Полша", поясни той.

Василев отбеляза, че макар и по-бедна, България се движи по-добре. “Това не се каза на европейската среща, но ние може би сме единствената държава в Европа, която за полугодието на тази година има бюджетен излишък”, каза още той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Годишният процент на разходите на заемите намаля на месечна и годишна база през август